Noky, jak je neznáte

U nás jsou to knedlíčky, v Itálii gnocchi. Ať už je nazvete jakkoli, rozhodně je vyzkoušejte. Jsou bez masa, ale nebojte, hlad po nich mít nebudete.

Suroviny

NOKY:
1 vejce
2 lžíce lněného mletého semínka (lze zakoupit mleté)
1 hrnek celozrnné špaldové mouky (hrnek 250 ml)
1 vanička tvarohu (polotučný)
špetka soli
DALŠÍ:
1 červená cibule
1 červená paprika
1 žlutá paprika
2 stroužky česneku
Olivový olej
Sůl
Pepř
Bylinky (rozmarýn, tymián)

3
porce
obtížnost
1673 kJ / porce

Postup

Ve větší míse si promícháme mouku spolu se solí a lněným semínkem. Přidáme jedno vejce a vaničku tvarohu. Rukama vytvoříme těsto, ze kterého budeme válet malé kuličky ve tvaru noků. Ty si odkládáme na talíř. Noky vhodíme do hrnce s vroucí osolenou vodou a vaříme, dokud nevyplavou nahoru. Trvá to asi 3 – 5 minut. Vyndejte největší nok a zkontrolujte rozkrojením, zda je správně uvařený (uvnitř se nelepí).

Na pánvi rozpálíme olej, na kterém orestujeme cibuli nakrájenou na tenké proužky. Jakmile cibule začne zlátnout, přidáme na proužky nakrájené papriky a mícháme, dokud papriky nezměknou. Na závěr přidáme na plátky pokrájený česnek a ještě chvíli restujeme. Stačí jen chvíli, aby nám česnek nezhořkl. Vzniklou směs promícháme s noky, které jsme si předem scedili. Podle chuti dosolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a můžeme přidat nadrobno nasekané bylinky.

Červená paprika: Obsahuje 3 x více vitaminu C než pomeranč. Je velmi vhodná při redukčním jídelníčku, protože pomáhá zahánět chutě na sladké. Paprika se dá v létě grilovat, jako příloha k masu nebo použít jako chutná a barevná ingredience do vašeho sendviče či salátu. Naopak zelenou papriku nepoužívejte pro tepelnou úpravu, ztrácí barvu a pokrmu tak ubírá na atraktivitě.

3 porce | doba přípravy 20 minut | 1673 kJ / 400 kcal

Další recepty

15 minut
Hlavní jídla
Saláty
Obědy
Obědový salát s lososem a chřestem
1
porce
obtížnost
1670 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Hlavní jídla
Lilkové lasagne
2
porce
obtížnost
1654 kJ / porce

Vaše proměny

Milena Vogeltanzová

Po klasických dietách šla kila znovu nahoru, někdy i o nějaké to kilo víc

Jan Zunt

Zhubl jsem 25 kg a nevidím důvod se vracet k původní životosprávě

Tereza Illešová

Jedno rozhodnutí, o kterém jsem netušila, že mi změní život