50 g mouky (lze i kombinovat) (špaldová celozrnná, pohanková, ovesná, rýžová)
90 ml mléka (polotučné kravské, mandlové, sójové nebo ovesné)
50 g slepičích vajec (1 ks velikosti S)
75 g čerstvého baby špenátu
50 g čerstvého sýra (ricotta, lučina nebo čerstvý kozí sýr)
10 ml tuku (2 ČL) (řepkový olej, přepuštěné máslo (ghí) nebo kokosový olej)
sůl
pepř
100 g zeleniny k podávání (lze kombinovat) (rukola, cherry rajčata, paprika, ředkvičky)
Smícháním mouky, mléka, vejce a špetky soli připravíme řídké těsto, které necháme chvilku odpočinout při pokojové teplotě.
Mezitím na pánvi na lžičce tuku orestujeme špenát, dokud výrazně nezmenší svůj objem a nezměkne. Poté pánev odstavíme z plotny, přidáme sýr, přiklopíme pokličkou a necháme jej pomalu rozpustit. Vzniklou směs lehce osolíme a opepříme.
Na čisté pánvi rozpálíme druhou lžičku tuku a z těsta vytvoříme celkem 3 palačinky. Ty naplníme špenátovou směsí a podáváme s umytou a nakrájenou čerstvou zeleninou.
1 porce | doba přípravy 30 minut | 2006 kJ / 479 kcal
Vhodné pro vegetariány, děti a sportovce, zdroj bílkovin a vlákniny