1 červená cibule
1 řapík celeru
2 různobarevné papriky
1 lžička sladké uzené papriky
1 špetka semínek římského kmínu
1 lžička semínek fenyklu
1 citron
500 g uvařené rýže
½ svazku čerstvé bazalky
Sůl a pepř
200 g uzeného tempehu
Cibuli, očištěný řapík celeru a papriky zbavené semínek nakrájíme nahrubo. Zeleninu orestujeme na lžíci oleje ve větším kastrolu. Na závěr přidáme papriku, kmín, fenykl a hrnek vody. Vaříme a promícháváme.
Do kastrolu k zelenině vmícháme rýži a vymačkáme šťávu z jednoho citronu. Nakonec přidáme nahrubo nasekané lístky bazalky a dochutíme solí a pepřem. Tempeh rozkrojíme na trojúhelníčky a opékáme na grilovací pánvi z každé strany, dokud není zlatavý. Podáváme s rýží.
Něco navíc: Do rýže přidáme uvařené hnědé fazole, cizrnu nebo na oleji orestované krevety, kousky masa apod. Tato příloha je opravdu univerzální a hodí se téměř ke všemu.
4 porce | doba přípravy 30 minut | 1358 kJ / 325 kcal