3 PL řepkového oleje
500 g celeru
1 větší jablko
2 špetky soli
hrstka čerstvého tymiánu
1 větší cibule
200 ml bílého suchého vína
750 ml kuřecího vývaru
špetka pepře
Troubu rozehřejeme na 180 °C a plech vymažeme částí oleje.
Celer a oloupané jablko očistíme a nakrájíme na menší kostky. Nakrájené kousky přendáme na plech, osolíme a dobře promícháme. Přidáme bylinky
a vložíme do trouby. Pečeme do zezlátnutí.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci necháme rozpálit zbytek oleje a přidáme nakrájenou cibuli. Restujeme dozlatova. Následně přidáme upečený celer s jablkem, zalijeme vínem a necháme odpařit alkohol. Přidáme vývar, sůl, pepř a přivedeme k varu.
Hrnec odstavíme z plotny a pomocí tyčového mixéru rozmixujeme polévku dohladka. Pokud je polévka moc hustá přilijeme vodu a dobře promícháme.
4 porce | doba přípravy 30 minut | 1014 kJ / 242 kcal
Vhodné pro vegetariány, pro vegany, zdroj vlákniny, zdroj minerálních látek a vitamínů