Celerová polévka

Kombinace celeru a jablka je nesmrtelná a kdo ji ochutná, ten si ji jistě zamiluje. Obě tyto suroviny jsou zdrojem antioxidantů – podporují naši imunitu a také obsahují nemalé množství vlákniny, která je zase potřebná pro správnou funkci střev. Vyzkoušejte je ve formě chutné polévky, která v chladných dnech perfektně zahřeje a povzbudí váš imunitní systém. Jablka jsou sice neobvyklou ingrediencí do polévek, ale výsledkem budete příjemně překvapeni.

Suroviny

3 PL řepkového oleje
500 g celeru
1 větší jablko
2 špetky soli
hrstka čerstvého tymiánu
1 větší cibule
200 ml bílého suchého vína
750 ml kuřecího vývaru
špetka pepře

4
porce
obtížnost
1014 kJ / porce

Postup

Troubu rozehřejeme na 180 °C a plech vymažeme částí oleje.

Celer a oloupané jablko očistíme a nakrájíme na menší kostky. Nakrájené kousky přendáme na plech, osolíme a dobře promícháme. Přidáme bylinky
a vložíme do trouby. Pečeme do zezlátnutí.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci necháme rozpálit zbytek oleje a přidáme nakrájenou cibuli. Restujeme dozlatova. Následně přidáme upečený celer s jablkem, zalijeme vínem a necháme odpařit alkohol. Přidáme vývar, sůl, pepř a přivedeme k varu.

Hrnec odstavíme z plotny a pomocí tyčového mixéru rozmixujeme polévku dohladka. Pokud je polévka moc hustá přilijeme vodu a dobře promícháme.

4 porce | doba přípravy 30 minut | 1014 kJ / 242 kcal

Vhodné pro vegetariány, pro vegany, zdroj vlákniny, zdroj minerálních látek a vitamínů

Tuky
12,1 g
Sacharidy
24,6 g
Bílkoviny
5,1 g
Vláknina
6,3 g

Další recepty

15 minut
Obědy
Večeře
Krůtí medailonky pečené v papilotě s mrkví a batáty
2
porce
obtížnost
1600 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Polévky
Studená polévka Gazpacho
4
porce
obtížnost
518 kJ / porce

Vaše proměny

Monika Hrkalová

Konečně jsem na váze, kterou jsem si přála

Marek Varkoček

Žádné hladovění, jenom změna stravovacích návyků a skladba jídla

Helena Vyvlečková

Nejhorší bylo, že jsem si pomalu přestala důvěřovat