JEHNĚČÍ KOTLETY
600 g (bez kosti) jehněčích kotlet
100 ml řepkového oleje
malá větvička jalovce
voda (250 ml/1 sklenička na marinádu, 2–4 skleničky dle potřeby na dušení)
1 polévková lžíce tymiánu
2 ks bobkového listu
1 čajová lžička soli
1 mrkev
100 g celeru
1 petržel
3 polévkové lžíce přepuštěného másla (ghí)
SALÁT
1 ks středně velké červené cibule
160 g fazolí adzuki (v syrovém stavu)
PŘÍLOHA
200 g hnědé (celozrnné) rýže (v syrovém stavu)
Den předem naložíme jehněčí kotlety
Ve větší míse smícháme tymián, jalovec, bobkový list, řepkový olej a trochu vody a vše dobře promícháme. Jehněčí kotletky omyjeme, osušíme a osolíme. Naložíme je do marinády a necháme v lednici odležet do druhého dne.
Druhý den nakrájíme mrkev, celer a petržel na malé kostičky a orestujeme vše v hlubším kastrolu na přepuštěném másle (ghí).
Přidáme maso (už bez oleje), necháme ho ze všech stran "zatáhnout" a společně se zeleninou dále restujeme. Z marinády vyndáme pouze koření a přidáme ho do kastrolu k masu a zelenině. Podlijeme vodou a dusíme asi 2,5 hodiny, dokud není maso měkké.
Salát připravíme z fazolí adzuki a cibulky
Fazolky adzuki dáme vařit dle návodu na obale. Poté je slijeme. Cibulku nasekáme najemno a promícháme s fazolkami. Podle chuti lehce dosolíme a dopepříme.
Jehněčí kotletky podáváme s malým kopečkem celozrnné rýže, kterou připravíme dle návodu na obale, a s fazolovým salátem.
4 porce | doba přípravy 210 minut | 3361 kJ / 803 kcal
Vhodné pro děti, zdroj bílkovin, vhodné pro diabetiky, bez lepku