Polévka z pečených rajčat s quinoou

Osvěžující, lehká, přesně taková polévka, kterou si v létě rádi dopřejete místo masitého a těžkého oběda a nebo vám poslouží jako rychlá večeře nebo svačinka před tím, než půjdete na zahradní párty.

Suroviny

2 kg cherry rajčat
2 svazky bazalky
asi 4 stroužky česneku
olivový olej
200 g vařené quinoy
1,5 l zeleninového vývaru
sůl
pepř
parmezán - hoblinky

4
porce
obtížnost
1356 kJ / porce

Postup

Nejprve uvaříme quinou dle návodu. Rajčata rozpůlíme, společně s česnekem a bazalkou je položíme na pečicí papír na plech a pokapeme olivovým olejem. Pečeme 45 minut, dokud rajčátka nezměknou a bazalkové lístky nejsou příjemně seschlé a křupavé.

Stroužky česneku oloupeme a spolu s rajčátky a vývarem vaříme ještě 10 minut. Nakonec rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, osolíme, opepříme a přimícháme uvařenou quinou. Rozdělíme do misek, přidáme lístky opečené (i čerstvé) bazalky a podáváme s hoblinkami parmazánu.

TIP: Rajčata obsahují lykopen – červené barvivo, antioxidant, který se uvolní až při mírném zahřátí. Proto jsou pečená, nebo tepelně alespoň trochu upravená daleko zdravější, než rajčata syrová.

 

4 porce | doba přípravy 60 minut | 1356 kJ / 324 kcal

Zdroj vlákniny, nízký GI, vhodné pro vegetariány, vhodné pro diabetiky, vhodné pro děti

Tuky
12,0 g
Sacharidy
38,0 g
Bílkoviny
12,0 g
Vláknina
7,0 g

Další recepty

15 minut
Polévky
Hustá zeleninová polévka s fazolemi
4
porce
obtížnost
949 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Obědy
Večeře
Krůtí medailonky pečené v papilotě s mrkví a batáty
2
porce
obtížnost
1600 kJ / porce

Vaše proměny

Marta Tonarová

Člověk si pořád říká, že to není tak hrozné. Ale když dojde na fotky z dovolené...

Jaroslav Koťátko

Mojí motivací byla změna stravovacích návyků

Monika Hrkalová

Konečně jsem na váze, kterou jsem si přála