250 g BIO másla
Máslo vložte do hrnce a při středním plameni nechte rozpustit. Přiveďte k varu, a když začne bublat, stáhněte oheň na minimum tak, aby lehce probublávalo.
Začne se tvořit pěna a na dně hrnce sraženina bílkoviny. Nechte chvíli táhnout, dokud nedocílíte krásné zlaté barvy a vůně. Lžicí odeberte z povrchu pěnu (tu nemusíte vyhazovat – skvělá je např. do kaše nebo k rychlému orestování zeleniny) a usazené bílkoviny se zbavte přecezením přes plátýnko (nebo dětskou plenu).
Dejte pozor, aby se máslo nepřepálilo, nemělo by mít hnědou barvu a příliš oříškovou vůni. Výroba ghí z jednoho másla (250 g) by měla trvat okolo 15-20 minut, ale čím více másla budete čistit, tím více času to zabere. Nechte zchladnout a přeceďte přes cedník vyložený třemi vrstvami gázy (příp. plenou). Uchovejte v uzavřené nádobě v chladu.
10 porcí | doba přípravy 20 minut | 768 kJ / 184 kcal