rebarbora 200 g
jahody 200 g
třtinový cukr 200 g
jemně mletá celozrnná mouka 250 g
máslo 120 ml
mletá vanilka
Rebarboru oloupejte (nožíkem zajeďte na jedné straně rebarbory a stáhněte slupku po celé délce), spařte krátce vřící vodou a pak nakrájejte na špalíčky asi 2 cm dlouhé. Jahody umyjte a nakrájejte na čtvrtiny. Smíchejte jahody, rebarboru, vanilku a 50g třtinového cukru a nechte cukr rozpustit.
Máslo rozpusťte s druhou polovinou cukru v hrnečku (jinak se krystalový třtinový cukr nerozpustí a bude vám křupat mezi zuby). Máslo s cukrem nechte zchladnout, přidejte do mouky a rozklepněte vajíčko. Těsto dobře zpracujte rukama a nechte chvíli odpočinout v lednici. Dvě třetiny těsta rozválejte válečkem dotenka do tvaru placky, kterou vyložíte vymazanou kulatou formu (dno i strany).
Na těsto položte směs ovoce a zakryjte vyválenou zbylou třetinou těsta. Pokud máte čas a chuť, horní část těsta po vyválení nakrájejte na asi 2 cm silné proužky a na koláči vytvořte mřížku pokrývající celou plochu koláče.
Koláč potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 180 – 200 stupňů.
Koláč si dejte nejlépe na snídani nebo dopolední svačinu a ideálně doplňte trochou tvarohu nebo jogurtu. Jídlu pak nebude chybět bílkovina a zasytí vás na delší dobu.
12 porcí | doba přípravy 45 minut | 929 kJ / 222 kcal