400 g bílého jogurtu - 3,5 % tuku (Hollandia)
250 g pohankové mouky
2 lžičky prášku do pečiva
50 g másla
2 vejce
140 g kokosového cukru (nebo třtinového)
1 vanilkový cukr
1 banán
100 g borůvek
100 g třešní
citronová kůra
jogurt + máta na ozdobu
košíčky na muffiny
V míse smícháme všechny suché ingredience. Vyšleháme bílky a žloutky zvlášť. Do žloutků zašleháme i cukr a povolené máslo. Banán rozmačkáme vidličkou a vmícháme do žloutkové směsi, k tomu přidáme jogurt a vsypeme směs ze suchých ingrediencí. Důkladně promícháme, poté přidáme ještě kůru z citronu a na závěr lehce vmícháme pěnu z bílků.
Pečeme ve formě na muffiny, do které předem vložíme papírové košíčky. Nalijeme těsto přibližně do ⅔ košíčků, dozdobíme borůvkami a třešněmi a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 8–12 minut. Průběžně zkoušíme špejlí (těsto by se na ni nemělo lepit).
Vychladlé muffiny podáváme s kopečkem jogurtu ozdobeným mátou a třešněmi nebo borůvkami.
TIP: Pokud budete jíst muffiny například ke snídani, vždy k nim přidejte misku jogurtu. Pak sníte méně muffinů a navíc se díky jogurtu sníží glykemický index výsledného pokrmu.
13 porcí | doba přípravy 30 minut | 732 kJ / 175 kcal
Nízký GI, vhodné pro děti