SALÁT:
100 g polníčku
100 g čekanky
100 g římského salátu
100 g rukoly
asi 20 ks velkých vyloupaných krevet
1 PL oleje
2 větší stroužky česneku (na plátky)
(2 plátky celozrnného chleba) + stroužek česneku
DRESINK:
3 lžíce olivového oleje extra virgin
šťáva z jedné malé limetky
hrst sušených rajčat
chilli paprička
1 lžíce Tamari nebo kvalitní sojové omáčky
1 lžíce okapaných kapari
čerstvě mletý pepř
Ve velké míse promícháme všechny omyté a osušené saláty. Dresink připravíme smícháním všech tekutých surovin. Nasekáme do něj sušená rajčata, jednu chilli papričku a přidáme okapané kapary. Necháme odležet v lednici asi 10 minut. Mezi tím si připravíme krevety, které omyjeme a osušíme. Na větší pánvi rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm česnek. Jakmile začne vonět, ihned přidáme krevety a restujeme z obou stran do zlatova. Salát promícháme s dresinkem a rozdělíme na dva hluboké talíře. Rovnoměrně rozprostřeme krevety a přidáme čerstvě mletý pepř.
NĚCO NAVÍC: V topinkovači opečeme nasucho celozrnný toastový chléb, který ještě horký potřeme rozetřeným česnekem. Chleba nakrájíme na malé kostičky a přidáme do salátu jako krutonky.
TIP: Salát můžete obohatit i přidáním oliv, dýňových semínek, sezamového semínka a dalších zdravých ingrediencí.
2 porce | doba přípravy 20 minut | 1280 kJ / 306 kcal