Segedínský guláš

Tradiční středoevropská kuchyně obvykle není spojována se zdravím. Každé jídlo ale lze připravit trochu zdravěji, což vám ukážeme i v tomto receptu. Použijte libové vepřové, méně tučnou smetanu a na zahuštění použijte trochu celozrnné mouky, kterou nezapomeňte pořádně provařit. Jako příloha vám bude stačit použité zelí nebo se inspirujte v Tipu na konci receptu.

Suroviny

150 g libové vepřové plece
40 g cibule
1 ČL řepkového oleje
sůl
pepř
1 špetka kmínu
1/2 čajové lžičky sladké mleté papriky
80 g kysaného zelí
20 g špaldové celozrnné mouky
20 ml 8% zakysané smetany

1
porce
obtížnost
1682 kJ / porce

Postup

Maso očistíme a nakrájíme na větší kostky. Cibuli nakrájíme najemno a opékáme na řepkovém oleji dozlatova. Poté přidáme kostky masa, osolíme, opepříme, přidáme kmín a ze všech stran zprudka opečeme. Nakonec maso zasypeme sladkou paprikou, krátce orestujeme, podlijeme vodou a pod poklicí dusíme doměkka (alespoň 60 minut). Když je maso měkké, přidáme pokrájené kysané zelí a zahustíme celozrnnou moukou rozmíchanou v troše vody. Za občasného promíchání na mírném plameni vaříme ještě alespoň 20 minut. Nakonec zjemníme zakysanou smetanou a podáváme.

Tip: Segedín můžete jíst i bez klasické přílohy, jako je tomu v tomto receptu. Pokud chcete ale vydatnější oběd, dejte si k Segedínu plátek žitného chleba nebo celozrnné těstoviny.

Autor receptu a fotografií: Pavel Hejda, NUTRIADAPT Praha 8 - SOKOLOVSKÁ

1 porce | doba přípravy 110 minut | 1682 kJ / 402 kcal

Vhodné pro celou rodinu, zdroj bílkovin, vhodné pro nízkosacharidovou stravu NTA

Tuky
20,0 g
Sacharidy
20,0 g
Bílkoviny
35,0 g
Vláknina
4,0 g

Další recepty

30 minut
Obědy
Večeře
Velikonoční recepty
Zapečená červená řepa s kozím sýrem a vaječnou omeletou
2
porce
obtížnost
1298 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
30 minut
Obědy
Večeře
Kuřecí stehno, dušené zelí a opečené brambory
4
porce
obtížnost
1920 kJ / porce

Vaše proměny

Alena Nekvapilová

Na začátku jsem měla o 25 kilo navíc, nyní se můj život změnil o 180°!

Marek Varkoček

Žádné hladovění, jenom změna stravovacích návyků a skladba jídla

Marta Tonarová

Člověk si pořád říká, že to není tak hrozné. Ale když dojde na fotky z dovolené...