150 g libové vepřové plece
40 g cibule
1 ČL řepkového oleje
sůl
pepř
1 špetka kmínu
1/2 čajové lžičky sladké mleté papriky
80 g kysaného zelí
20 g špaldové celozrnné mouky
20 ml 8% zakysané smetany
Maso očistíme a nakrájíme na větší kostky. Cibuli nakrájíme najemno a opékáme na řepkovém oleji dozlatova. Poté přidáme kostky masa, osolíme, opepříme, přidáme kmín a ze všech stran zprudka opečeme. Nakonec maso zasypeme sladkou paprikou, krátce orestujeme, podlijeme vodou a pod poklicí dusíme doměkka (alespoň 60 minut). Když je maso měkké, přidáme pokrájené kysané zelí a zahustíme celozrnnou moukou rozmíchanou v troše vody. Za občasného promíchání na mírném plameni vaříme ještě alespoň 20 minut. Nakonec zjemníme zakysanou smetanou a podáváme.
Tip: Segedín můžete jíst i bez klasické přílohy, jako je tomu v tomto receptu. Pokud chcete ale vydatnější oběd, dejte si k Segedínu plátek žitného chleba nebo celozrnné těstoviny.
Autor receptu a fotografií: Pavel Hejda, NUTRIADAPT Praha 8 - SOKOLOVSKÁ
1 porce | doba přípravy 110 minut | 1682 kJ / 402 kcal
Vhodné pro celou rodinu, zdroj bílkovin, vhodné pro nízkosacharidovou stravu NTA