480 g Country life mouka špaldová celozrnná jemně mletá
100 g třtinového cukru
200 g másla
3 žloutky + 1 vejce na potření
35 g droždí
250 ml mléka
špetka soli
hrst rozinek namočených v rumu
hrst sekaných mandlí
citrónová kůra
Rozinky namočíme do rumu, aby dobře nasákly. Připravíme kvásek z trochy vlažného mléka, 2 lžic cukru a rozdrobeného droždí. V míse utřeme změklé máslo, cukr a žloutky. Přidáme rozinky i s rumem, citrónovou kůru, sůl a část sekaných mandlí.
Zbylou část mandlí si necháme na posypání vánočky. Přidáme zbytek vlažného mléka a kvásek. Vše opatrně promícháme a postupně přidáváme 400 g proseté špaldové mouky.
Vypracujeme těsto, lehce jej poprášíme moukou a necháme minimálně hodinu kynout na teplém místě. Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál, kde použijeme zbývajících 80 g mouky a vypracujeme těsto. Těsto by mělo být vláčné, nemělo by se lepit, případně můžeme přidat mouku.
Vypracované těsto si rozdělíme na 9 stejných dílů a vyválíme na stejně dlouhé válečky. Nejdříve upleteme ze 4 dílů spodní patro, poté ze 3 dílů druhé patro a ze dvou dílů vrchní patro. Upletenou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbylými mandlemi.
Vánočku pečeme prvních 15 minut při 190 stupních, poté snížíme teplotu na 170 stupňů a dopečeme, přibližně hodinu.
10 porcí | doba přípravy 120 minut | 1741 kJ / 416 kcal