Špaldové palačinky s krémovým špenátem

Palačinky patří snad mezi nejoblíbenější jídla všech. Vyzkoušejte jejich slanou alternativu ze špaldové celozrnné mouky, která je vhodnější než klasická bílá pšeničná – obsahuje mnohem více vlákniny, a proto je tělu prospěšná.

Suroviny

50 g hladké celozrnné špaldové mouky
100 ml polotučného mléka
1 slepičí vejce velikosti M
špetka soli
2 ČL řepkového oleje
100 g baby špenátu
hrstka čerstvých bylinek (například majoránka, tymián nebo pažitka)
50 g ricotty
špetka pepře

1
porce
obtížnost
2109 kJ / porce

Postup

Smícháním mouky, mléka, vejce a špetky soli připravíme řídké těsto, které necháme chvilku odpočinout při pokojové teplotě. Mezitím na pánvi na jedné lžičce oleje orestujeme špenát, dokud výrazně nezmenší svůj objem a nezměkne. Bylinky nasekáme a polovinu přidáme k hotovému špenátu. Poté pánev odstavíme z plotny, ke špenátu přidáme ricottu, přiklopíme pokličkou a necháme sýr rozpustit. Vzniklou směs lehce osolíme a opepříme. Na čisté pánvi rozpálíme zbylou část oleje a z těsta smažíme palačinky. Hotové palačinky naplníme špenátovou směsí a podáváme posypané zbylými bylinkami.

1 porce | doba přípravy 20 minut | 2109 kJ / 504 kcal

Vhodné pro: celou rodinu, pro vegetariány, zdroj vlákniny a bílkovin, nízký glykemický index

Tuky
25,0 g
Sacharidy
40,0 g
Bílkoviny
24,0 g
Vláknina
10,0 g

Další recepty

15 minut
Hlavní jídla
Obědy
Večeře
Kachní prsa pečená se zeleninou
1
porce
1486 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Svačiny
Tématické kuchařky
SVAČINKY PRO DĚTI A ŠKOLÁKY

Vaše proměny

Dagmar Pflegerová

Jak říkám známým a příbuzným: jím všechno, ale jinak poskládané, jiné velikosti porcí

Milan Buška

V době, kdy jsem začínal s programem, má dcera odletěla na roční pobyt na Nový Zéland. Představa, že ji přivítám a obejmu s 20 kg dole, mě poháněla nesmírně kupředu.

Barbora Tesařová

Objevila jsem další potraviny jako avokádo, bulgur, nové úpravy masa a kombinace různých jídel