Špaldové palačinky s krémovým špenátem

Palačinky patří snad mezi nejoblíbenější jídla všech. Vyzkoušejte jejich slanou alternativu ze špaldové celozrnné mouky, která je vhodnější než klasická bílá pšeničná – obsahuje mnohem více vlákniny, a proto je tělu prospěšná.

Suroviny

50 g hladké celozrnné špaldové mouky
100 ml polotučného mléka
1 slepičí vejce velikosti M
špetka soli
2 ČL řepkového oleje
100 g baby špenátu
hrstka čerstvých bylinek (například majoránka, tymián nebo pažitka)
50 g ricotty
špetka pepře

1
porce
obtížnost
2109 kJ / porce

Postup

Smícháním mouky, mléka, vejce a špetky soli připravíme řídké těsto, které necháme chvilku odpočinout při pokojové teplotě. Mezitím na pánvi na jedné lžičce oleje orestujeme špenát, dokud výrazně nezmenší svůj objem a nezměkne. Bylinky nasekáme a polovinu přidáme k hotovému špenátu. Poté pánev odstavíme z plotny, ke špenátu přidáme ricottu, přiklopíme pokličkou a necháme sýr rozpustit. Vzniklou směs lehce osolíme a opepříme. Na čisté pánvi rozpálíme zbylou část oleje a z těsta smažíme palačinky. Hotové palačinky naplníme špenátovou směsí a podáváme posypané zbylými bylinkami.

1 porce | doba přípravy 20 minut | 2109 kJ / 504 kcal

Vhodné pro: celou rodinu, pro vegetariány, zdroj vlákniny a bílkovin, nízký glykemický index

Tuky
25,0 g
Sacharidy
40,0 g
Bílkoviny
24,0 g
Vláknina
10,0 g

Další recepty

30 minut
Svačiny
Bezlepkový dortík s mangem a skyrem
4
porce
obtížnost
1247 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
30 minut
Obědy
Večeře
Zelená polévka s čedarem
4
porce
obtížnost
1443 kJ / porce

Vaše proměny

Marta Tonarová

Člověk si pořád říká, že to není tak hrozné. Ale když dojde na fotky z dovolené...

Ivan Mariňák

Zhubl jsem v klidu a bez hladovění

Monika Schrammová

Jsem teď mnohem spokojenější, protože vidím, že to jde i v mém věku