Super zdravý koláč z červené řepy

Je zdravý jako řepa. Přesně takový je tento koláč z červené řepy s kakaem. Pro někoho známá věc, pro někoho novinka. Každopádně i z řepy se dá upéct sladké jídlo.

Suroviny

2 šálky uvařené nastrouhané červené řepy
½ šálku špaldové nebo čirokové mouky
2/3 šálku oleje (kokosový, řepkový) + na vymazání formy
½ šálku medu nebo javorového či agávového sirupu
3 - 5 polévkových lžic hořkého kakaa
2 čajové lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
1 čajová lžička mleté skořice
1 čajová lžička rumového extraktu (není nutný)
50 g kakaových drcených bobů
3 vejce
špetka soli

8
porcí
obtížnost
1279 kJ / porce

Postup

Troubu si předehřejte na 200°C. Řepu najemno nastrouhejte nebo rozmixujte.  V misce smíchejte všechny sypké suroviny, přidejte vejce , olej, med a řepu a těsto promíchejte. Dejte do vymazané dortové formy, aby byl koláč vysoký. Vyšší je pak vláčnější. Pečte v troubě. Průběžně zkoušejte špejlí, až se přestane těsto na špejli lepit. Mělo by to trvat tak 30 min.

KAKAO

Kakao se vyrábí z upražených a rozemletých kakaových bobů. Nejlepší a pro naše tělo nejcennější je kakao nepražené, má ale trochu nakyslejší chuť.

Kakao je významný zdroj  antioxidantů. Najdeme v něm také hořčík, železo, chrom, zinek a další cenné látky. Zinek je nezbytný pro správnou funkci pohlavních orgánů, jater, kůže, slinivky, atd.

Nepražené kakaové boby mají výraznou hořkou chuť podobnou vysokoprocentním čokoládám. Můžete je jíst samotné, přimíchávat do ovesných sušenek nebo do jogurtů. Výborně chutnají i v kakaových dezertech.

8 porcí | doba přípravy 60 minut | 1279 kJ / 306 kcal

Další recepty

15 minut
Dezerty
Vánoční recepty
Povidlové řezy
30
porcí
obtížnost
252 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Dezerty
Cottage vafle s borůvkami
2
porce
obtížnost
1207 kJ / porce

Vaše proměny

Miluše Doležalová

Změna nastala při nástupu do penze, nabrala jsem během 5 let 20 kg

Ivan Mariňák

Zhubl jsem v klidu a bez hladovění

Barbora Tesařová

Objevila jsem další potraviny jako avokádo, bulgur, nové úpravy masa a kombinace různých jídel