Švestkovo - datlový krambl

Tenhle jednoduchý moučník se skvěle hodí do podzimních plískanic. Podává se totiž teplý. Bez výčitek si ho můžete dát k snídani nebo k dopolední svačině. Díky obsahu komplexních sacharidů, zdravých tuků a bílkovin z jogurtu byste měli bez hladu vydržet až do oběda.

Suroviny

KRAMBL:
200 g ovesných vloček (v případě intolerance zvolte bezlepkové)
100 g jakékoliv zdravé mouky (pohanková, špaldová – opět podle případné intolerance)
200 g datlí – ideálně čerstvých, rozmixovaných na hladkou pastu
200 g lískových oříšků nasekaných nadrobno
15 švestek
80 g másla (ghí)
trochu kokosového oleje
javorový sirup
lžička skořice

SKOŘICOVÝ JOGURT:
jogurt 3,5% tuku
skořice
citronová kůra z poloviny chemicky neošetřeného citronu
chia semínka
máta na ozdobu

8
porcí
obtížnost
1585 kJ / porce

Postup

Do velké mísy dáme ovesné vločky, pastu z datlí, mouku, nasekané oříšky a rozehřátý kokosový olej.  Prsty vytvoříme drobivou konzistenci. Do suchých  zapékacích formiček vložíme švestku nebo dvě a zalijeme je  asi 1 čajovou lžičkou javorového sirupu. Zhusta posypeme drobenkou.  Vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 200 °C 15 minut, dokud není povrch zlatavý.

Ke kramblu se skvěle hodí bílý jogurt, který sníží glykemický index moučníku.

 

Skořicový jogurt

Jogurt smícháme se semínky a skořicí, přidáme nastrouhanou kůru z ½ citronu a promícháme. Směsí polijeme ještě vlažný krambl a ozdobíme mátou. 

8 porcí | doba přípravy 30 minut | 1585 kJ / 379 kcal

Tuky
23,3 g
Sacharidy
44,2 g
Bílkoviny
8,0 g
Vláknina
7,1 g

Další recepty

15 minut
Dezerty
Vánoční recepty
Špaldová vánočka
10
porcí
obtížnost
1741 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Dezerty
Arašídová kaše s lesním ovocem
1
porce
obtížnost
1177 kJ / porce

Vaše proměny

Petra Wojnarová

Největší radost mám z toho, že jsem se pro svého manžela stala znovu atraktivní, a i když mě nikdy v hubnutí nepodpořil, teď jen chodí a chlubí se, co jsem dokázala

Jan Zunt

Zhubl jsem 25 kg a nevidím důvod se vracet k původní životosprávě

Andrea Horáková

Jak to udělat, když ráda jím a pokud jsem nervózní, ještě si něco přidám navíc?