250 g zeleniny (cuketa, květák, brokolice nebo mražená zeleninová směs s hráškem)
100 g tofu natural
110 g slepičích vajec (2 ks velikosti M)
40 g mouky (4 PL) (pohanková, špaldová celozrnná nebo rýžová)
25 g cibule (šalotka, žlutá cibule nebo jarní cibulka)
1 g majoránky (½ ČL)
10 ml tuku (1 PL) (řepkový, kokosový nebo olivový olej nebo přepuštěné máslo/ghí)
60 g brambor (1 menší ks)
250 g celeru (½ bulvy)
5 g másla (1 ČL)
100 ml mléka (polotučné kravské, ovesné nebo sójové)
10 g čerstvé petrželky (hrst)
sůl
pepř
Na plotnu dáme ve větším hrnci vařit vodou. Brambory s celerem očistíme a nakrájíme na kostky, které pak vložíme do vroucí osolené vody a necháme vařit cca 15 minut do změknutí.
Zeleninu na placičky si musíme upravit na malé kousky. Cuketu nastrouháme najemno, jinou zeleninu rozmixujeme v mixéru. Zeleninu lehce osolíme a necháme chvilku ležet.
Mezitím nahrubo nastrouháme i tofu a cibulku nakrájíme na kostičky. V míse rozšleháme vidličkou vejce s trochou soli a pepře a majoránkou. Poté k vaječné směsi přidáme mouku a dobře prošleháme.
Ze zeleniny vymačkáme přebytečnou tekutinu a spolu s tofu a šalotkou také přidáme k vaječné směsi. Vše dobře promícháme, aby se vše spojilo v těstíčko. V případě, že je těsto příliš husté, přilijeme maličko vody. Pokud se zdá být příliš řídké, tak přidáme trochu mouky.
Z těsta pak tvoříme placičky a opékáme na rozehřátém tuku na pánvi přibližně 2 minuty z každé strany.
Uvařené brambory s celerem slijeme, přidáme mléko a máslo, vrátíme na plotnu a necháme ještě chvilku zahřát. Pak směs nahrubo rozmačkáme a poté vyšleháme robotem nebo metlou na kaši.
Na talíři ozdobíme kaši nasekanou petrželkou a podáváme s placičkami.
TIP: Stejně jako můžeme vyzkoušet různé variace placiček, tak lze vyzkoušet i další kombinace kaše. Místo celeru lze použít i kořenovou petržel, dýni nebo brokolici.
Poznámka: Uvedené energetické hodnoty jsou orientační. Přesná hodnota záleží na výběru ingrediencí.
2 porce | doba přípravy 30 minut | 1677 kJ / 401 kcal
Vhodné pro vegetariány, děti a sportovce, zdroj bílkovin, bez lepku