1 svazek tenkého chřestu (500 g), zbaveného tuhých konců
2 lžíce extra panenského olivového oleje
½ lžičky mořské soli
6 lžic másla
2 lžíce pažitky nasekané najemno (může být i bazalka)
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce bílého octa
4 vejce
mletý černý pepř
Troubu předehřejte na 205 stupňů Celsia.
Na velký plech s vyvýšeným okrajem rozložte v jedné vrstvě chřest. Pokapejte olejem a posypte ¼ lžičky soli.
Opékejte 13 minut nebo tak dlouho, dokud chřest mírně nezezlátne a zároveň nezkřehne.
Mezitím v malém rendlíku na mírném plameni rozpusťte máslo.
Přimíchejte pažitku, citronovou šťávu a zbylou sůl.
Směs našlehejte, odstavte z plamene a dejte si stranou.
Do velké pánve nebo kastrolu nalijte 5 cm vody s předepsaným množstvím octa a na středně silném plameni ji přiveďte k mírnému varu.
Do hrnečku nebo do misky rozklepněte vejce a opatrně ho vyklopte do slabě vroucí vodní lázně. Totéž proveďte se zbylými vejci a nechte je mírně vařit po dobu 3 minut nebo do té doby, než bílek získá pevné kontury – žloutky se zvenku zatáhnou, ale uvnitř zůstanou měkké. Kdo má rád žloutek uvařenější, nechá ho v lázni déle.
Na talíř si dejte opečený chřest, na něj položte ztracené vejce a zakápněte připraveným rozpuštěným bylinkovým máslem.
4 porce | doba přípravy 20 minut | 1062 kJ / 254 kcal