07.06.2018
Andrea Vašáková
Můžete sníst cokoliv, v ničem se neomezovat a jíst přesně to, na co máte zrovna chuť. Už tolik nezáleží, jestli půjde o zdravé jablko plné minerálních látek, vitaminu C a vlákniny nebo o smaženou koblihu nadupanou rafinovanými sacharidy. To je teorie, kterou razí tzv. IIFYM dieta.
A co že to ta podivná zkratka IIFYM vlastně znamená? Jedná se o anglický výraz “If It Fits Your Macros”. A z českého překladu “Pokud se vejdeš do svých maker” už lze poměrně snadno odvodit, že základem tohoto způsobu stravování jsou “makra”, především jejich množství a poměr. A “makry” nejsou myšleny žádné matematické veličiny, ale makroživiny, tedy sacharidy, bílkoviny a tuky.
Ideální poměr makroživin dle IIFYM:
Dle propagátorů IIFYM diety už ale tolik nezáleží na tom, jestli si např. sacharidy doplníte buď ovocem, zeleninou nebo např. rýží, anebo jestli si ten stanovený podíl sacharidů odbudete třeba mléčnou čokoládou nebo zmrzlinou.
I přesto, že tato “dieta” má prokazatelné (a celkem rychlé) výsledky, dlouhodobě udržitelná rozhodně není.
Abychom vám dokázali proč, pojďte si společně s námi projít tvrzení, o která se IIFYM dieta opírá v souvislosti s dodržením poměrů jednotlivých makroživin.
Snižování kalorického přijmu je typický učebnicový příklad, který funguje na teoretické úrovni, avšak v praxi se jedná o velice individuální záležitost. Při snižování energetického příjmu není možné vycházet pouze z bazálního metabolismu a z pohybové aktivity.
Je třeba zohlednit také aktuální stravovací režim, resp. aktuální energetickou hodnotu a samozřejmě také zdravotní stav daného člověka. To znamená, že pokud bude mít např. neléčenou hypofunkci štítné žlázy, samotný fakt, že sníží pouze kalorický příjem, mu nepomůže.
Toto je velice odvážné tvrzení, nastavení bílkovin je taktéž velice individuální záležitostí. Záleží na mnoha faktorech - od intenzity pohybové aktivity až po zdravotní stav člověka (např. onemocnění ledvin).
Pokud budou bílkoviny tvořit 30 % naší stravy, nejedná se o žádný problém (v případě zdravého člověka). Ale rozhodně není nutností mít v denním příjmu minimálně 1,8–2 g bílkovin na 1 kg hmotnosti. Redukovat tělesnou hmotnost je možné např. i při příjmu 1–1,2 g bílkovin na 1 kg hmotnosti.
To, že stačí “být v makrech”, a tedy dosáhnout stanovených poměrů jednotlivých makroživin, rozhodně neplatí. IIFYM dieta tvrdí, že z 80 % má být strava zdravá a do zbývajících 20 % může člověk zařadit v podstatě cokoliv, co chce.
To znamená, že při průměru 5 jídel denně by mohla být např. snídaně či večeře nahrazena třeba zmrzlinou, sušenkami nebo jinými podobnými nezdravými potravinami. Sacharid jako sacharid... Stačí, “když se člověk vejde do maker”.
Zde dochází hned ke dvěma problémům:
Toto je klasické tvrzení, které bylo přijato před rokem 1980 a platí dodnes. Nastavení tuků je individuální, stejně jako nastavení jiných jiných makroživin. V posledních letech je naopak trendem navyšovat tuky a snižovat sacharidy, jak jsme psali v článku o nízkosacharidové stravě.
V článcích o IIFYM dietě, ke kterým se můžete bez problémů dostat na českých webových portálech, se často operuje s tím, že pokud se budete pravidly IIFYM řídit, je vlastně všechno v pořádku. Protože tímto stylem stravování byste měli tělu dodat všechno, co potřebuje - to znamená vitamíny, minerální látky, vlákninu, antioxidanty a další důležité živiny.
Smyslem IIFYM diety je podle jejích propagátorů stravovat se bez zbytečného stresu a vychutnat si každé jídlo do posledního sousta, a přitom změnit postavu k lepšímu.
I když budete mít jídelníček, který bude přesně napočítaný, ale bude obsahovat potraviny, které nejsou zdravé (nebo mohou zdraví dokonce poškozovat) nebo budete jíst celý den z výživového hlediska správně a k večeři si pak dáte koblihu, může se docela dobře stát, že tímto stylem stravování docílíte toho, že vaše celodenní snažení bude k ničemu.
Ještě důležitějším “vedlejším účinkem” této diety je, že pokud budete opravdu jíst, co chcete a budete dbát pouze toho, abyste splnili předepsané procentuální poměry živin, budete své tělo zároveň zásobovat nezdravými potravinami (již zmíněnými ultra-zpracovanými potravinářskými produkty), dříve či později se to může projevit na vašem zdravotním stavu.
A pokud nepůjde o obezitu či nadváhu – té byste se při dodržování stanovených poměrů měli opravdu vyhnout – riziko vzniku nějaké další civilizační choroby nebude zanedbatelné.
Článek byl napsán ve spolupráci s Mgr. Terezou Pešoutovou NUTRIADAPT Weight Management Clinic a za použití následujících zdrojů nebo v souvislosti s nimi:
https://www.healthline.com/nutrition/iifym-guide
https://www.healthline.com/nutrition/flexible-dieting
https://www.slimming.cz/iifym/
https://gymbeam.cz/blog/iifym-flexibilni-stravovani
https://www.myprotein.cz/blog/strava/flexibilni-dieta/
http://www.rehabilitace.info/zdravotni/nova-iifym-dieta-flexibilni-dieta-jite-co-chcete/
https://www.prozeny.cz/clanek/dieta-pri-ktere-jite-co-chcete-existuje-naucte-se-jak-na-to-32981
https://www.fit-pro.cz/magazin/IIFYM
https://www.fithall.cz/magazin/21550-02-jidlo-a-vyziva/22312-IIFYM.htm