Oběd do krabičky nebo restaurace? První je správně, říkají odborné studie

16.03.2018

 

Andrea Vašáková

Nemáte rádi plánování, v práci se stresujete a někdy se od počítače ani neutrhnete, abyste si došli na rychlý oběd? Děláte chybu. Bylo totiž vědecky prokázáno, že když si jídlo dopředu naplánujete, a navíc si ho připravíte doma, je to pro vaše zdraví daleko přínosnější.

NUTRIADAPT Oběd do krabičky nebo restaurace? První je správně, říkají odborné studie

K tomuto faktu přispěli velkým dílem, jakožto pověstní gurmáni, Francouzi. Tamější zainteresovaní vědci se prostřednictvím odborné studie vrhli na téma plánování jídla. To podle nich do velké míry souvisí s rozmanitostí a kvalitou stravy a stavem tělesné hmotnosti.

Málo času na jídlo, málo času na sebe
 

Co si budeme povídat, je více než jasné, že dnešní uspěchaná doba dotlačila svým tempem většinu z nás k tomu, abychom vynakládali méně času na přípravu kvalitního jídla. To je ale, i s ohledem na energii potřebnou ke zvládnutí všech úskalí této náročné doby, velmi kontraproduktivní. Je to logické: málo kvalitních živin - méně energie - menší odolnost organismu - větší náchylnost k jeho oslabení a různým onemocněním.

Na to, jak moc se zkrátila doba, kterou věnujeme přípravě kvalitní stravy (potažmo tedy i sami sobě), dokazuje srovnání let 1965-1966 a 2006-2007 ve Spojených státech. V prvním rozmezí se zde lidé přípravě jídla věnovali bezmála 2 hodiny denně, zatímco o 41 let později už se tento čas smrsknul na pouhých 58 minut za den. Kromě toho došlo také ke změně složení konzumované stravy, jejíž podíl z velké většiny zastupují jídla v restauracích nebo polotovary.

Zaplácnout se něčím teplým nestačí
 

Přesto, že žaludek vyluzující zvuky na celou kancelář zaplácneme “něčím teplým”, když narychlo vyběhneme do restaurace naproti, nedodáme organismu všechno, co potřebuje. U hotovek z restaurace často chybí čerstvá zelenina, omáčky jsou zahušťovány bílou moukou, jídlo je přesolené...

Dalším negativním faktem je stres, který si s sebou do restaurace kromě vlčího hladu přinášíme také. Domyslete si sami, jak se pak náš prázdný žaludek popere s přesoleným gulášem ozdobeným pěti houskovými knedlíky, když mu bude mozek každou chvíli připomínat, že na to, aby tuhle nálož pojmul, má jen velmi omezený čas…

V tu chvíli nemáme vůbec čas přemýšlet nad tím, kde bylo maso, které právě v guláši pojídáme, koupeno a jak ho v restauraci skladovali. A to je ve srovnání s masem, které si koupíme ve vyhlášeném řeznictví, sakra rozdíl!

Méně nadbytečných kilogramů a více vitaminů
 

A co tedy studie, které účastnilo přes 40 tisíc dospělých Francouzů, prokázala? U těch, kteří si budou své jídlo plánovat a připravovat si ho doma z kvalitních surovin, bude nižší pravděpodobnost nadváhy a obezity.

Vzhledem k tomu, že si tzv. “plánovači” připravují do krabiček kromě obědů zpravidla také svačiny, mají ve stravě automaticky vyšší příjem ovoce a zeleniny, což prokázal výrazný příjem kyseliny listové a vitaminu A. Dbají také na to, aby měli dostatek vlákniny. Dalším velkým benefitem byl nižší příjem tuku, což souvisí nejen s již zmíněnou nadváhou a obezitou, ale také s dalšími závažnými onemocněními.

Čím častěji a kvalitněji, tím lépe
 

K těmto potěšujícím poznatkům přispěli také učení Britové. Ti svým odborným výzkumům podrobili právě doma připravované jídlo. A, světe div se, přišli na to, že jeho častější konzumace našemu zdraví skutečně prospívá!

U studie, do které bylo zavzato přes 11 tisíc dospělých, bylo prokázáno, že u těch, kteří konzumovali doma připravované jídlo alespoň 5krát týdně, bylo riziko nadváhy o 28 procent nižší než u těch, kteří si domácí dobroty dopřáli v týdnu jen 3krát.


5 dobrých důvodů, proč vařit po svém
 

  • Víte, co jíte: Vědomě si totiž nekoupíte nekvalitní suroviny, ze kterých byste si pak uvařili jídlo pro sebe, natož pro vaše děti!
     
  • Ušetříte hned dvakrát: ​Zajít si do obchodu pro kvalitní suroviny na vaření se vám vyplatí. Za jedno vás 1 porce nevyjde na 150 korun a za druhé výrazně ušetříte trápení svému tělu, které z jídla z dobrých surovin dostane přesně to, co potřebuje.
     
  • Smysluplné trávení času: Stát u plotny nad voňavým jídlem je daleko smysluplnější, než si doma po práci lehnout k televizi nebo k počítači, u kterého jste ten samý den proseděli už minimálně 8 hodin.
     
  • Dobré jídlo stmeluje vaši rodinu: Často nevaříte jen sami pro sebe, ale také např. pro partnera/partnerku nebo pro děti. A když jim uvaříte něco dobrého, budou vás mít ještě raději, čímž se rodinné vazby posilují.
     
  • Posouvání hranic vašeho kulinářství: Nemusíte být Zdeněk Pohlreich, abyste se stali dokonalými kuchaři. Stačí, když se budete vaření prostě věnovat, inspirovat se různými zdravými recepty, mezinárodními kuchyněmi a objevovat další a další suroviny a tipy, jak si jídlo ještě více ozvláštnit. A nejdůležitější na tom je, že vás to bude bavit!


 

Článek byl napsán za použití těchto odborných zdrojů:

Meal planning is associated with food variety, diet quality and body weight status in a large sample of French adults

Frequency of eating home cooked meals and potential benefits for diet and health: cross-sectional analysis of a population-based cohort study.

Další články

Hubnutí
Co dokážou sacharidové vlny?

Kdo nejí cukry, hubne. Ale má to svá rizika a úplné vynechávání sacharidů není rozumné, například proto, že slouží jako…

akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
Zdraví
Nemoci
Myomy trpí každá pátá žena. Co s nimi?

Zatímco ještě před dvěma desetiletími se nezhoubné děložní nádory – myomy – až na výjimky buď neřešily vůbec, nebo se kvůli…

Vaše proměny

Petra Wojnarová

Největší radost mám z toho, že jsem se pro svého manžela stala znovu atraktivní, a i když mě nikdy v hubnutí nepodpořil, teď jen chodí a chlubí se, co jsem dokázala

David Kutěj

Bál jsem se, zda nejde o další dietu v prášku

Barbora Tesařová

Objevila jsem další potraviny jako avokádo, bulgur, nové úpravy masa a kombinace různých jídel