20.04.2018
Andrea Vašáková
Víme to všichni - s jídlem roste chuť. A když se k tomu popíjí, chuť roste ještě víc. A často to bohužel dopadá tak, že s vínkem je větší chuť na slané. Takže to pak vypadá tak, že stůl se prohýbá pod miskami s mastnými chipsy, slanými tyčinkami a jinými podobnými “nezdravostmi”.
Když se člověk snaží hubnout, tyhle gastro hříchy mu rozhodně nepřidají. To ale neznamená, že se v období shazování přebytečných kilogramů musíte stranit večírků a chroupat doma u televize mrkev. Naopak! Radujte se ze života, užívejte si a hubněte bez výčitek!
Je to snadné. Stačí prostě jen “zobat” zdravě. A že nevíte jak? Máme pro vás několik zdravých tipů a jako BONUS přidáváme i 2 zdravé recepty!
Tzv. efekt křupnutí dělá divy. Právě proto totiž ulítáváte na smažených brambůrkách, soletkách nebo pražených arašídech. Často se stává, že potom, co spořádáte sáček brambůrků na posezení, přijdou výčitky - v lepším případě. A zcela oprávněně! V tom horším se vám udělá špatně od žaludku. A co je na tom všem nejhorší? Nemůžete si pomoct! I když víte, že tyhle smažené zázraky jsou peklo!
Abyste si mohli pokřupat s čistým svědomím, dejte si zeleninové chipsy. Ale POZOR! Na českém trhu si za posledních pár let vydobyly své místo v regálech supermarketů “zdravé” chipsy ze zeleniny, nejčastěji z červené řepy, celeru nebo pastináku. I přesto, že se mezi nimi najdou produkty, které skutečně zdravé jsou, je dobré koukat na složení toho, co kupujete.
Glutamát, glukóza nebo maltodextrin. Škodlivá aditiva, na kterých si pochutnáváme v kupovaných brambůrkách.
"Pozor si dejte především na ochucující složky, ty jsou často zastoupeny glutamátem (E621-625), což je škodlivé Éčko. Může být označen také jako látka zvýrazňující chuť," upozorňuje naše specialistka na výživu Ing. Monika Bartolomějová. Dalším fíglem nastraženým na nepozorného spotřebitele může být glukóza nebo maltodextrin. Jedná se o cukry, které vám hubnutí rozhodně neulehčí. Dalším zavádějícím aditivem v těchto zdravě se tvářících chipsech mohou být různá aromata. Ta nebývají ve složení nijak blíže specifikovaná, což je dosti zavádějící a svým způsobem i nebezpečné. Protože nevíte, z čeho byla získaná. O škodlivých Éčkách si můžete počíst na webu neziskovky FÉR potravina, která Éčkám dost šlape na paty a poskytuje informace o jejich případné škodlivosti.
Není tedy nic jednoduššího, než si tedy doma připravit chipsy ze zeleniny bez všech těchto nepotřebných přísad. Rozpalte olej na pánvi a jdeme na to!
A proč je řepa tak zdravá? Je totiž plná antioxidantů a látek, které výrazně snižují vysoký krevní tlak i riziko srdečního infarktu.
To samé můžete udělat i se zmíněným celerem, pastinákem nebo např. cuketou.
Parádně pokřupat si můžete i na čerstvé zelenině. Slané tyčinky tak můžete nahradit na proužky pokrájeným řapíkatým celerem nebo mrkví. Pro zvýraznění chuti si můžete připravit třeba tzatziki nebo jiné dipy. Podle toho, co máte rádi.
Potřebujete:
Čerstvé bylinky nasekejte nadrobno. Smíchejte s jogurtem, do kterého jste vymačkali šťávu z limetky (je možné přidat i trošku nastrouhané limetkové kůry). Přidejte sůl, pepř a nechte v lednici aspoň půl hodiny odpočinout.
TIP: Máte rádi česnek? Přidejte ho tam! Napomáhá totiž snižování krevního tlaku a díky tomu, že je protizánětlivý, je také přírodním antibiotikem.