09.05.2018
Andrea Vašáková
Nanuk na tyčce, zmrzlina ve vaničce nebo ovocný sorbet. Nezávisle na typu mražené pochoutky byste měli vědět, co sami jíte nebo co dáváte svým dětem. Ty z toho, co do sebe s potěšením ládují, ještě nemají rozum, zodpovědnost je právě na vás - rodičích. A tak jsme pro vás ve spolupráci s neziskovou organizací FÉR potravina, z.s. připravili odborné porovnání zaměřené na složení vybraných 12 mražených výrobků.
K tomu, abychom do tohoto porovnání zařadili ty nanuky a zmrzliny, které vás opravdu zajímají, nám pomohl také Rohlik.cz a Prima zmrzlina. Ty nám poskytly statistiky toho, co se právě u nich prodává nejvíce. A vzhledem k tomu, že Češi jsou národem konzervativců, i tyto statistiky potvrdily, že český spotřebitel sáhne raději po tradiční osvědčené značce.
TOP 10 nejprodávanějších zmrzlin v kusech za rok 2017 na Rohlik.cz
TOP 10 nejprodávanějších výrobků značky Prima zmrzlina za rok 2017
Od týmu FÉR potraviny, která pomáhá lidem vyznat se v potravinách, zejména v jejich kvalitě a složení, vám předáme několik zajímavých informací týkajících se právě složení nanuků a zmrzlin. Jo a mimochodem, činnost neziskovky FÉR potravina můžete podpořit i vy - na crowfundingovém portálu HITHIT.cz spustili kampaň proto, aby mohli vychytat mouchy ve stejnojmenné aplikaci a taky proto, aby do databáze potravin, které prošly jejich "kontrolou", mohli zařadit další a další výrobky. Stačí kliknout ZDE a vybrat si některou z odměn.
Vězte tedy, že základem tradiční poctivé zmrzliny by měla být smetana. Nicméně podle legislativy toto není podmínka u všech mražených krémů. V obchodech proto narazíte převážně na ty s rostlinným tukem - kokosovým a palmovým, které se používají jako levné náhražky.
Vyhláška popisuje “mražený krém” jako “výrobek, který se získá zmrazením směsí z vody, mléka, smetany, tuku, cukru, popř. dalších chuťových složek”. Bohužel pak záleží na tom, jak moc se zmrzlina naředí vodou a následně musí být „vyztužena“ škrobem, želatinou nebo nějakou rostlinnou gumou, aby vůbec držela pohromadě. Je proto více než jasné, že si na ní pak ani tolik nepochutnáte, protože právě smetana dává konečnému produktu tu správnou zmrzlinovou chuť.
Jak už jsme naznačili, kvalitně si pochutnáte, pokud v mrazáku supermarketu sáhnete i po levnějším nanuku. Ale nezapomínejte na to, že pokud si chcete pochutnat, je potřeba číst etikety. Na obalu totiž nesmí chybět přesný popis výrobku, tzn. jestli se jedná o zmrzlinu smetanovou, mléčnou, s rostlinným tukem nebo o zmrzlinu nesmetanového typu, tzn. “vodovou” nebo ovocný sorbet. Na obalu musí být uvedena také tzv. ochucující složka (vanilkový, čokoládový, pistáciový, ovocný - s názvem ovoce, kakaový atd.). Pokud byl mražený krém ochucen aromaty, musí se v názvu označit „s příchutí“, s výjimkou vanilkového ochucení.
Pokud se při výběru zaměříte na ty nanuky a zmrzliny, které mají v názvu, že jsou “smetanové” nebo “mléčné”, máte jistotu, že nebudou obsahovat žádný rostlinný tuk. Tuhle podmínku stanovuje výše uvedená vyhláška, ale bohužel už nezaručí to, že tenhle “smetanový” nanuk nebo “mléčná” zmrzlina nebude „vylepšená“ vodou nebo nějakými těmi ztužovači. Tady pomůže jednoduchá rada: Koukněte se, co je na prvním místě ve složení. Pokud je na prvním místě voda, tak výrobek odložte a dál ani nečtěte.
U ovocných složek se totiž může použít ovoce, ovocná dřeň nebo ovocná šťáva. Minimum ovocné složky je 10 %. Jediné, co je na tom pozitivní, je to, že mražené vodové krémy a sorbety nesmí obsahovat žádný přidaný tuk. I u těchto “vodových” nanuků ale bohužel platí pravidlo, že pokud obsahují více vody, jsou „vyztužené“ gumou nebo želatinou.
"Ovocná zmrzlina je na rozdíl od smetanové sice méně kalorická (neobsahuje tolik tuku – max. v polevě), ale o to více je zase sacharidová, resp. cukrová. Ve 100 g bývá až kolem 600 kJ a 25 g sacharidů. Ty zmrzliny a nanuky, kterou jsou smetanové, jsou pak kalorické bomby, které v průměru obsahují 1000 kJ. To je de facto hodnota pro běžnou svačinu, na druhou stranu ale nejsou smetanové"zmrzliny a nanuky tak sladké - obsah sacharidů (cukrů) mají „jen“ okolo 12 gramů," říká Ing. Hana Střítecká, Ph.D., odborná garantka FÉR potraviny.
Mrož je na tom s cukrem o něco lépe. Jde o původ cukru
Ve srovnání nejprodávanějších a nejdostupnějších zmrzlin a nanuků, které jsme pro vás ve spolupráci s našimi výživovými experty připravili, jsme se jako správní výživáři zaměřili na 2 základní aspekty. K aspektu číslo 3 nás inspirovala FÉR potravina, která jde po potravinách i co se týče škodlivých Éček:
kolik obsahují cukru
jestli jsou kromě cukru slazeny i dalšími umělými sladidly
jestli obsahují škodlivá nebo nevhodná Éčka
Důležité poznámky ke grafickému zpracování srovnávaných výrobků:
Ke zpracování srovnání uvedených výrobků přispěli: