08.02.2018
Andrea Vašáková
Vybírat můžete z běžných příchutí jako jsou různé druhy ovoce, vanilka nebo čokoláda, tak i z těch méně obvyklých, ale neméně oblíbených - např. cookies, slaný karamel nebo brownies. Většina těchto příchutí je tvořena pomocí aromat a cukru nebo jeho levnými náhražkami jako jsou různé sirupy (např. glukózo-fruktózový). Tyto cukry nám v redukci váhy rozhodně nepomohou. Při hubnutí se soustředíme na příjem kvalitních bílkovin a tuků. Proto vybíráme tyčinky s kvalitním proteinem (bílkovinou) a nízkým obsahem jednoduchých cukrů. Obecně platí pravidlo čím kratší složení, tím lepší.
Čím kratší složení, tím lepší.
V posledních letech proteinové tyčinky nahrazují dříve populární müsli tyčinky. Ty jsou známé hlavně vysokým obsahem cukru. Vzhledem k tomu, že zájem jejich konzumentů postupem času značně oslabil, velká část výrobců snížila jejich výrobu a začala vyrábět tyčinky proteinové. Jediný rozdíl bohužel bývá v přidání většího množství proteinů (bílkovin). Ty bohužel nebývají pokaždé kvalitní, vysoký obsah cukru zůstává.
Proteinové tyčinky mívají hustou konzistenci a liší se složením. Můžete koupit tyčinky, které obsahují až 50 % bílkovin. Příkladem může být 70gramová tyčinka, která obsahuje 35 g bílkovin. Což už je hodně vysoký obsah a takovou tyčinku využijete především po náročnější fyzické aktivitě (např. svačina po vysokohorské túře). Během sportovního výkonu jsou lepší variantou tzv. energetické tyčinky, případně energetické gely.
Na kvalitě proteinu záleží
Tyčinku hodnotíme zejména podle obsaženého proteinu. Různé zdroje proteinů se liší nejen vstřebatelností a využitelností pro naše tělo, ale i mírou alergenity a cenou. Vůbec nejrozšířenějším zdrojem proteinu je syrovátka (whey). Její výhodou je rychlá vstřebatelnost a “přepnutí” do anabolického stavu těla. Proto ji ocenění především sportovci.
Podobně je na tom hovězí protein (beef), který má sice méně alergenů, ale horší chuť. Mezi proteiny, které se tráví pomaleji patří např. vaječný protein. Kasein (který nalezneme v tvarohu) v těle vytvoří formu gelu a má tak schopnost zasytit delší dobu. Nejčastěji jej konzumují sportovci, a to ve večerních hodinách.
Mezi nejlepší proteiny vhodné především k redukci váhy patří konopný protein, který neobsahuje alergeny a naopak obsahuje omega-3 mastné kyseliny (naleznete např. v tyčinkách NATBAR). Mezi méně kvalitní (a levnější) patří sójové proteiny, které jsou izolované ze sójových bobů. Méně kvalitní jsou proto, že sójový protein je alergenem a má nízkou vstřebatelnost v těle.
Podle čeho jsme proteinové tyčinky hodnotili
Pro test byly použity tyčinky, které se dají koupit ve specializovaných prodejnách, ale i v běžných obchodech.
Posuzovali jsme hlavně tyto parametry: