28.06.2018
Andrea Vašáková
A proč? Protože pořekadlo, že “všeho moc škodí”, platí v případě cukru dvojnásob. Fakt, že může lidskému organismu uškodit více než dříve obávané tuky, bylo v poslední době vehementně diskutováno. U dospělých je – v případě nadměrné konzumace sacharidů, a to především těch nevhodných – jedním z největších strašáků riziko kardiovaskulárního onemocnění. U dětí je to ale ještě jinak.
Ona totiž i ta pamlsková vyhláška, která v poslední době spustila spoustu žhavých debat, má své opodstatnění. Cukr je prostě nebezpečný, a to zejména v takové míře, v jaké se jím ládují děti ve 21. století. Důvodů, na které na svých webových stránkách upozorňuje Státní zdravotní ústav, je hned několik:
Závislost
S konzumací cukru se v mozku vylučuje dopamin, který (podobně jako v případě drog) vyvolává chvilkový pocit štěstí a následně také touhu po další “dávce”.
Tvorba nadbytečného tuku
Pokud je cukr přijímán v nadbytečném množství, je právě tento nadbytek přeměněn a uložen v podobě tuku.
Překročení maximální doporučené denní dávky téměř o polovinu
Děti ve věku 6–15 let konzumují 140 % (!) maximální denní dávky cukru doporučenou Světovou zdravotnickou organizací (WHO), což je 10 % z celkového denního energetického příjmu.
V ČR trpí diabetem téměř 1 milion lidí
Podle přehledu Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR za období 2007–2016 vzrostl počet pacientů z 804 987 na 929 945. Mezi pacienty převládá diabetes mellitus II. typu (85 % v roce 2016) následovaný poruchou glukózové tolerace (7,4 %) a diabetes mellitus I. typu (6,5 %), zbytek případů tvoří sekundární diabetes. Každý rok přibývá v průměru dalších 14 tisíc lidí bojujících s tímto onemocněním. Když tedy k údajům z roku 2016 přičteme dalších 28 000, jsme téměř na milionu.
Obrovská zátěž pro státní rozpočet
Vzhledem k současným statistikám a velkému počtu osob trpících diabetem se náklady na jeho léčbu vyšplhají až na 40 miliard korun ročně.
Tak a už vás nebudeme strašit. Na druhou stranu ale doufáme, že těchto několik závažných důvodů vás přinutí k zamyšlení se nejen nad tím, zda sladké svým dětem dopřát, ale i nad tím, kolik a v jaké podobě. Takže jakou sladkou odměnou překvapit vašeho školáka nebo školačku? Máme pro vás několik zdravých tipů.
Co budete potřebovat:
Jak na to:
Čerstvý jogurt (případně jahodový kompot) necháme okapat v cedníku. V míse smícháme jogurt, Skyr a zakysanou smetanu a osladíme kokosovým cukrem.
Dno větší keramické misky vyložíme polovinou sušenek. Na ně poklademe jahody a celé pokryjeme polovinou jogurtové směsi. Celý postup ještě jednou zopakujeme – sušenky, jahody, jogurtová směs. Horní vrstvu ozdobíme hoblinkami čokolády. Přikryjeme potravinovou folií a dáme do ledničky vychladit alespoň na 1 hodinu.
Co budete potřebovat:
Jak na to:
Ananas nakrájíme na velmi tenké plátky, které nejdříve orestujeme na ghí, aby změkly a daly se přehnout.
Krém vytvoříme tak, že vyšleháme tvaroh s javorovým sirupem a troškou zakysané smetany. Výsledný krém nesmí být moc tekutý a musí se dát dobře roztírat. Vmícháme do něj nasekané pistácie. Každý plátek ananasu potřeme do půlky krémem a přehneme. Podáváme vychlazené. Dozdobíme zbylým krém a snítkou máty.
Co budete potřebovat:
Jak na to:
V míse smícháme všechny suché ingredience. Vyšleháme bílky a žloutky zvlášť. Do žloutků zašleháme i cukr a povolené máslo. Banán rozmačkáme vidličkou a vmícháme do žloutkové směsi, k tomu přidáme jogurt a vsypeme směs ze suchých ingrediencí. Důkladně promícháme, poté přidáme ještě kůru z citronu a na závěr lehce vmícháme pěnu z bílků.
Pečeme ve formě na muffiny, do které předem vložíme papírové košíčky. Nalijeme těsto přibližně do ⅔ košíčků, dozdobíme borůvkami a třešněmi a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 8–12 minut. Průběžně zkoušíme špejlí (těsto by se na ni nemělo lepit). Vychladlé muffiny podáváme s kopečkem jogurtu ozdobeným mátou a třešněmi nebo borůvkami.
Co budete potřebovat:
Jak na to:
Ovoce a SMART SHAKE rozmixujeme v mixéru společně s kefírem. V případě, že chceme vydatnější jídlo, přidáme a rozmixujeme do smoothie i ovesné vločky. V případě potřeby naředíme rostlinným (mandlovým, rýžovým) mlékem. Smoothie nalijeme do sklenice a ozdobíme lístky máty.