Odměnu za dobré známky na vysvědčení? Beze všeho, ale ne příliš sladkou

28.06.2018

 

Andrea Vašáková

Je to tu. Zítra se naposledy otevřou dveře škol a za značně kratší dobu, než kdykoli jindy v roce, z nich vylétnou radostní školáci natěšení na letní prázdniny. Ať už se vaše dítko na ucházející vysvědčení nadřelo, nebo zvládlo všechny nástrahy letošního školního roku s přehledem, bezesporu si zaslouží odměnu. Se sladkostmi to ale nepřehánějte.

A proč? Protože pořekadlo, že “všeho moc škodí”, platí v případě cukru dvojnásob. Fakt, že může lidskému organismu uškodit více než dříve obávané tuky, bylo v poslední době vehementně diskutováno. U dospělých je – v případě nadměrné konzumace sacharidů, a to především těch nevhodných – jedním z největších strašáků riziko kardiovaskulárního onemocnění. U dětí je to ale ještě jinak.


5 důvodů, proč to s cukrem nepřehánět


Ona totiž i ta pamlsková vyhláška, která v poslední době spustila spoustu žhavých debat, má své opodstatnění. Cukr je prostě nebezpečný, a to zejména v takové míře, v jaké se jím ládují děti ve 21. století. Důvodů, na které na svých webových stránkách upozorňuje Státní zdravotní ústav, je hned několik:

 

  • Závislost
    S konzumací cukru se v mozku vylučuje dopamin, který (podobně jako v případě drog) vyvolává chvilkový pocit štěstí a následně také touhu po další “dávce”.

  • Tvorba nadbytečného tuku
    Pokud je cukr přijímán v nadbytečném množství, je právě tento nadbytek přeměněn a uložen v podobě tuku.

  • Překročení maximální doporučené denní dávky téměř o polovinu
    Děti ve věku 6–15 let konzumují 140 % (!) maximální denní dávky cukru doporučenou Světovou zdravotnickou organizací (WHO), což je 10 % z celkového denního energetického příjmu.

  • V ČR trpí diabetem téměř 1 milion lidí
    Podle přehledu Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR za období 2007–2016 vzrostl počet pacientů z 804 987 na 929 945. Mezi pacienty převládá diabetes mellitus II. typu (85 % v roce 2016) následovaný poruchou glukózové tolerace (7,4 %) a diabetes mellitus I. typu (6,5 %), zbytek případů tvoří sekundární diabetes. Každý rok přibývá v průměru dalších 14 tisíc lidí bojujících s tímto onemocněním. Když tedy k údajům z roku 2016 přičteme dalších 28 000, jsme téměř na milionu.

  • Obrovská zátěž pro státní rozpočet
    Vzhledem k současným statistikám a velkému počtu osob trpících diabetem se náklady na jeho léčbu vyšplhají až na 40 miliard korun ročně.

 

Tak a už vás nebudeme strašit. Na druhou stranu ale doufáme, že těchto několik závažných důvodů vás přinutí k zamyšlení se nejen nad tím, zda sladké svým dětem dopřát, ale i nad tím, kolik a v jaké podobě. Takže jakou sladkou odměnou překvapit vašeho školáka nebo školačku? Máme pro vás několik zdravých tipů.

 

4 tipy na sladkou odměnu za vysvědčení od NUTRIADAPT

 

Nepečený lehký dortík se sušenkami

 

Co budete potřebovat:

  • košík čerstvých jahod (případně jahodový kompot)
  • 280 g kakaových sušenek s nízkým obsahem cukru
  • 1 balení Skyr 400 g
  • 500 g jogurtu
  • 1 zakysaná smetana
  • 50 g kokosového cukru
  • hoblinky z hořké 75% čokolády na ozdobu


Jak na to:

Čerstvý jogurt (případně jahodový kompot) necháme okapat v cedníku. V míse smícháme jogurt, Skyr a zakysanou smetanu a osladíme kokosovým cukrem.

Dno větší keramické misky vyložíme polovinou sušenek. Na ně poklademe jahody a celé pokryjeme polovinou jogurtové směsi. Celý postup ještě jednou zopakujeme – sušenky, jahody, jogurtová směs. Horní vrstvu ozdobíme hoblinkami čokolády. Přikryjeme potravinovou folií a dáme do ledničky vychladit alespoň na 1 hodinu.
 

Ananasové raviolky plněné lehkým pistáciovým krémem

 

Co budete potřebovat:

  • 1 menší ananas
  • 1 polotučný tvaroh
  • 1 zakysaná smetana (14 % tuku)
  • přepuštěné máslo ghí
  • hrst nesolených pistácií
  • javorový sirup
  • ​máta


Jak na to:

Ananas nakrájíme na velmi tenké plátky, které nejdříve orestujeme na ghí, aby změkly a daly se přehnout. 

Krém vytvoříme tak, že vyšleháme tvaroh s javorovým sirupem a troškou zakysané smetany. Výsledný krém nesmí být moc tekutý a musí se dát dobře roztírat. Vmícháme do něj nasekané pistácie. Každý plátek ananasu potřeme do půlky krémem a přehneme. Podáváme vychlazené. Dozdobíme zbylým krém a snítkou máty.
 

Jogurtové muffiny s borůvkami nebo třešněmi

 

Co budete potřebovat:

  • 400 g bílého jogurtu (3,5 % tuk, např. Hollandia)
  • 250 g pohankové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 140 g kokosového (nebo třtinového) cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 banán
  • 100 g borůvek
  • 100 g třešní
  • citrónová kůra
  • jogurt + máta na ozdobu
  • košíčky na muffiny


Jak na to:

V míse smícháme všechny suché ingredience. Vyšleháme bílky a žloutky zvlášť. Do žloutků zašleháme i cukr a povolené máslo. Banán rozmačkáme vidličkou a vmícháme do žloutkové směsi, k tomu přidáme jogurt a vsypeme směs ze suchých ingrediencí. Důkladně promícháme, poté přidáme ještě kůru z citronu a na závěr lehce vmícháme pěnu z bílků.

Pečeme ve formě na muffiny, do které předem vložíme papírové košíčky. Nalijeme těsto přibližně do ⅔ košíčků, dozdobíme borůvkami a třešněmi a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 8–12 minut. Průběžně zkoušíme špejlí (těsto by se na ni nemělo lepit). Vychladlé muffiny podáváme s kopečkem jogurtu ozdobeným mátou a třešněmi nebo borůvkami.

 

Malinové smoothie s jahodami, kefírem a mátou

 

Co budete potřebovat:

  • 200 g malin
  • 300 g jahod
  • 800 ml kefíru
  • máta
  • 2 odměrky SMART SHAKE vanilka
  • ovesné vločky
  • ​rostlinné mléko


Jak na to:

Ovoce a SMART SHAKE rozmixujeme v mixéru společně s kefírem. V případě, že chceme vydatnější jídlo, přidáme a rozmixujeme do smoothie i ovesné vločky. V případě potřeby naředíme rostlinným (mandlovým, rýžovým) mlékem. Smoothie nalijeme do sklenice a ozdobíme lístky máty.

Další články

Strava
Proč jsou umělá sladidla horší než cukr?

Co je vlastně cukr. Hodně lidí si pod cukrem představí pouze ten bílý řepný cukr. To ale není tak úplně pravda. Je pouze…

akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
Strava
Zlepšete svůj výkon stravou až o 30 %

Každý sportovec se snaží dosáhnout maximálního výkonu v rámci svých možností. Výkon je ovšem závislý na stravě více, než si…

Vaše proměny

Monika Vlčková

Začala jsem sama nějakým způsobem hubnout, moc to ale nešlo

Petr Polák

Jedl jsem nepravidelně, většinou jsem byl celý den v práci bez jídla a večer si dopřával „hody“

Roxana Julieta Cascone

Zkusila jsem i různé diety, při kterých jsem zhubla, ale nevydrželo mi to dlouho a kila šla opět nahoru