POTVRZENO CELOSVĚTOVĚ: Sacharidy vám škodí více, než si myslíte

15.09.2017

 

Andrea Vašáková

Nedávno jsme vás v souvislosti s poznatky brněnských vědců informovali o riziku kardiovaskulárních onemocnění (KVO) způsobeném nadměrnou konzumací sacharidů. Nejnovější výzkumy ale potvrdily, že sacharidy jsou ještě zákeřnější.

NUTRIADAPT POTVRZENO CELOSVĚTOVĚ: Sacharidy vám škodí více, než si myslíte

Další odborný výzkum zaměřený na riziko konzumace sacharidů a tuků se konal v osmnácti zemích pěti kontinentů. Této studie se účastnilo přes 135 tisíc lidí ve věku 35-70 let. Příjem stravy byl u těchto osob sledován po dobu 7,4 let a nejčastěji konzumované potraviny byly kontrolovány pomocí ověřených dotazníků.

Nejde už jenom o zdraví

Výsledky byly šokující! U sledovaných osob totiž nejčastěji docházelo k celkové úmrtnosti a závažným kardiovaskulárním příhodám (fatální KVO, infarkt myokardu, mrtvice a srdeční selhání). A vyšší riziko úmrtnosti se vyskytovalo u osob, v jejichž stravě převládaly právě sacharidy. Vysokosacharidová strava už tedy neohrožuje lidstvo pouze na zdraví, ale bohužel také na životě!

Stejně jako v případě zkoumání vědců z brněnské Masarykovy univerzity vyšly tuky z odborné analýzy získaných dat opět o poznání lépe. Z výčtu negativních dopadů jim, zejména těm nasyceným, byla nejvíce přičítána spojitost s mrtvicí. Všeobecně ale vyšlo najevo, že strava bohatá na tuky s relativně nižším obsahem sacharidů vede ke statisticky významně delšímu životu.

Přesto, že sacharidy patří mezi základní živiny, bez kterých se neobejdeme, je potřeba i s ohledem na tato nová zjištění jejich konzumaci přehodnotit. Doporučení Moniky Bartolomějové, naší odbornice na výživu, jsme vám přinesli už v minulém článku.

Nebezpečí nehrozí pouze v Evropě

Důležité je ale také uvědomit si, že statistiky vyplývající z tohoto výzkumu mají na rozdíl od poznatků odborníků z Brna celosvětový dosah. Jedná se tedy o globální problém, který poukazuje na to, že skutečně není jedno, co jíme a dosavadní zásady stravování by tedy měly být znovu přezkoumány.

Název studie: Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study. Více informací můžete najít na stránkách odborného časopisu The Lancet.

Další články

Zdraví
Hubnutí
Strava
Čtení na víkend
Znáte glukomannan? Zařaďte ho do svého jídelníčku a hubnutí vám půjde lépe

Výrobci zázračných přípravků na hubnutí se předhání, kdo trhne rekordní prodejnost. Kromě vydařené marketingové kampaně sází…

akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
Zdraví
Jak se dát po silvestru zase zpátky do formy

I spořádané oslavy posledního dne roku většinou znamenají, že toho člověk sní a vypije více než obvykle. A že mu následující…

Vaše proměny

Miluše Doležalová

Změna nastala při nástupu do penze, nabrala jsem během 5 let 20 kg

Jaroslav Koťátko

Mojí motivací byla změna stravovacích návyků

Dagmar Pflegerová

Jak říkám známým a příbuzným: jím všechno, ale jinak poskládané, jiné velikosti porcí