21.06.2018
Andrea Vašáková
Jak je známo, jídlo je, kromě gastronomického zážitku, hlavně zdrojem energie. A na to byste neměli zapomínat ani, když si v zemi, kde trávíte dovolenou, dopřáváte místní pokrmy, lahůdky nebo dezerty. Stejné je to samozřejmě v případě nápojů, a to zejména těch alkoholických.
Energie je zkrátka všude. A když chcete hubnout a redukovat nadbytečné kilogramy, měli byste na to myslet ještě více. Jedete obdivovat krásy Turecka? Tak to si určitě neodpustíte jejich národní poklad baklava. Kromě toho, že je to téměř povinnost každého turisty, který tuhle orientální zemi navštíví, byste ale měli mít na paměti, že tato “královna všech sladkostí”, jak ji nazývají Lidovky.cz, je v podstatě pouze tuk a cukr.
Takže ano, s radostí si ji dopřejte, ale myslete na to, že jedna by vám mohla stačit. A v případě, že se právě snažíte hubnout, raději si tuhle laskominu odpusťte. To samé platí i v případě řecké chalvy, která se vyrábí z pražených olejnatých jader a kanditové hmoty (cukerná hmota o nízkém obsahu vody používaná k výrobě tvrdých bonbónů), takže zase pořádná nálož cukru a tuku.
Milujete Španělsko? Pak se asi těšíte také na to, až si na pod slunečníkem na pláži dáte vychlazený koktejl se sangrií. Tady je potřeba uvědomit si, že i přesto, že je sklenice plná ledu (a tedy neškodné čisté vody), tenhle tradiční španělský nápoj obsahuje velké množství cukru. Kromě toho samozřejmě také alkohol a ten hubnutí rozhodně nepomáhá.
Prázdniny bez zmrzliny, to je jako podobný nesmysl jako léto bez koupání. Zmrzlina k létu prostě patří, to je jasné. Ale pokud se po tomto létě nechcete po stoupnutí na váhu rozčílit, i tohle ledové osvěžení zkuste omezit.
I svým dětem kupujte zmrzlinu jen jednou za čas. Ono jim to bude stačit a radost jim dopřejete. Pokud jim chcete dopřát i zdraví bez nálože cukru, udělejte jim zmrzlinu sami. Inspirovat se můžete třeba jedním z našich receptů.
Je vám Evropa malá a chcete na své dovolené objevovat země vzdálenější? Letíte do Indie, na Bali nebo třeba na Srí Lanku? Pak si kromě všeobecné pohody, která tu panuje, hlídejte, abyste v rámci možnosti dbali na hygienu.
V zemích, kde se válejí odpadky v ulicích, kálí do nich dobytek, se určitě vyvarujte pití vody z kohoutku a připlaťte si za vodu balenou. Nedoporučujeme vám ani kupovat si jídlo na ulici a raději si zajít na dražší (ale asi hygienicky stravitelnější) jídlo do restaurace. Kupujte spíše čerstvé potraviny a i ty omývejte kupovanou vodou z láhve. Nic nezkazíte ani tím, když si do kufru pro jistotu přibalíte také léky na průjem.
Není povinnost baštit v Tatrách tatranky. Místo sušenek plných průmyslově zpracovaných sacharidů si do batohu přibalte raději hořkou čokoládu (pokud nehrozí, že se vám horkem rozteče), ořechy, do krabičky ovoce a zeleninu a k chuti a doplnění energie vám může přijít také sušené maso.
Co není z výživového hlediska na náročnou turistiku úplně vhodné, to jsou právě zmíněné sušenky, salámy nebo paštiky. Kromě toho zejména u paštik a měkkých salámů hrozí, že se na jejich chuti i kvalitě podepíší vysoká teplota. A nechcete si přece zkazit dojem ze zdolaného vrcholu tím, že večer prosedíte na WC nebo proležíte v křečích v posteli.
Speciálně u náročnější horské turistiky je důležité, abyste si vydanou energii poté následně zase doplnili. Jak, to vám poradí naše odbornice na výživu Ing. Monika Bartolomějová.
“To, že vyjdete Sněžku, ještě neznamená, že se můžete večer odměnit smaženým sýrem s hranolkami a jako dezert si dát zmrzlinu. Naopak, v případě, že chcete nějaký ten kilogram shodit, nemusíte nijak významně navyšovat přijatou energii.
Soustřeďte se na zdravá jídla. Přes den na túře věnujte pozornost především pitnému režimu, na oběd si dejte něco lehčího (např. polévku a zeleninový salát, grilovanou rybu s bramborami a zeleninou nebo krůtí maso na zelenině s rýží apod.). K večeři určitě nezapomeňte opět na zeleninu, k ní si můžete dát bez obav třeba steak s fazolkami nebo grilovanou zeleninu s masem, které máte rádi. Pokud máte chuť na něco sladkého, než po čokoládě nebo zmrzlině, sáhněte po ovoci, kterého je v letním období všude dost."