Vejce, vejce a zase vejce. Známe další důvod, proč je jíst pravidelně

05.10.2017

 

Andrea Vašáková

Snažíte se o to, abyste jedli co nejzdravěji? Pak zapomeňte na veškerá varování související s nebezpečným cholesterolem a vejce bez obav zařaďte do svého jídelníčku. Vaše tělo vám poděkuje.

NUTRIADAPT Vejce, vejce a zase vejce. Známe další důvod, proč je jíst pravidelně

Pokud jde o zdravou výživu, vejce byla odborníky dlouhou dobu považována za tabu. A to hlavně kvůli vysokému obsahu cholesterolu. Než si obhájila své místo mezi doporučovanými, nutričně hodnotnými potravinami, muselo proběhnout několik vědeckých studií a výzkumů. Ty následně potvrdily, že konzumace vajec nemá žádný vliv na hladiny krevního cholesterolu nebo riziko onemocnění srdečními chorobami. Obavy o zdraví tak bylo možné vypustit. Dnes jsou vejce výživovými poradci opět vynášena do nebes. A díky cenným živinám by mohla být zcela oprávněně řazena i k superpotravinám.

Chybí vám "déčko"? Vejce jsou ideálním řešením

S dalším důvodem, proč jíst vejce pravidelně, přišel výzkumný tým prof. MVDr. Jiřího Rupricha, CSc. z Centra zdraví, výživy a potravin spadajícího pod Státní zdravotní ústav (SZÚ). Podle jejich analýz je vejce velmi bohatým zdrojem vitaminu D, ze sortimentu nejčastěji konzumovaných potravin v ČR dokonce zdrojem nejbohatším. Pouhých 100 gramů vajec (což jsou asi 2 vejce velikosti M) prý stačí k tomu, abychom pokryli až třetinu doporučené denní potřeby vitaminu D. Proto pokud chcete nedostatek tohoto vitaminu doplnit právě vejci, je důležité jíst je celá včetně žloutku, tam je ho totiž nejvíce.
 
A proč je vitamin D pro naše zdraví tak důležitý?
 
Zajišťuje vstřebávání vápníku, který podporuje stavbu kostí. Vitamin D je tedy jedním z činitelů, který může ovlivnit snížení rizika vzniku osteoporózy, která v ČR trápí více než 40 % populace nad 50 let. Kromě toho má vitamin D komplexní a výrazné účinky na imunitní systém. Aktivuje tvorbu ochranných protilátek proti bakteriím a virům. Proto je velmi užitečný v prevenci nachlazení a chřipek. 

NUTRIADAPT Vejce, vejce a zase vejce. Známe další důvod, proč je jíst pravidelně

 

Jakou potravinou jsou vejce? Super!

Na rozdíl od “super” potravin, které se k nám jako vzácný poklad dovážejí z exotických zemí a pak se kvůli nalezeným pesticidům či jiným zdraví škodlivým látkám zase stahují z prodejních pultů, jsou vejce skutečnou výživově hodnotnou potravinou. Navíc tuzemskou. A když přihlédneme k nedávnému incidentu s toxickým fipronilem, který byl odhalen ve vejcích dovážených z Belgie, Nizozemska, Německa a Polska, je to právě český původ, který vejcím přidává na kvalitě.

 

Nejen vitaminy. Ale také minerální látky, aminokyseliny a antioxidanty

Kromě zmíněného vitaminu D totiž obsahují také vitaminy A, B5, B12, B2, B6, E a K. Z minerálních látek je to pak již zmíněný vápník, fosfor, který rovněž podporuje zdraví kostí, draslík, železo nebo zinek, který posiluje imunitu. Ve vejcích najdeme také cholin. Jedná se o bioaktivní látku, která podporuje a zlepšuje vývoj mozku plodu a novorozence. Ke správnému fungování nervové soustavy přispívá také u starších lidí. Dalším benefitem vajec jsou antioxidanty lutein a zeaxantin. Ty napomáhají k obnovování oční sítnice a následně k prevenci zrakových degenerací. Esenciální aminokyseliny, které jsou ve vejcích zastoupeny v plném počtu, jsou pro lidský organismus nezbytné, neboť si je sám nedokáže vyrobit. Lecithin, kterého je v jednom vejci až 1700 mg, podporuje paměť a koncentraci.

Kvalitní bílkoviny

Další plusové body mohou vejce spolehlivě posbírat i co se týče bílkovin, které hrají velmi důležitou roli při tvorbě svalstva. Ve srovnání s mléčnými, masnými a rybími bílkovinami mají ty vaječné nejvyšší biologickou využitelnost. Z jednoho středně velkého vejce tak můžeme získat stejné množství bílkovin jako např. z 30 gramů vařeného masa, ryb nebo drůbeže. Kromě toho, že jsou vejce nejlepším zdrojem bílkovin, příjemným bonusem je také fakt, že jsou zároveň cenově nejdostupnější. Další velkou výhodou vaječných bílkovin je také jejich snadná stravitelnost.

Vejce rozhodně ano. Ale jak a kolik?

Určitě se shodneme na tom, že vejce by ve vašem jídelníčku neměla chybět. Jak je ale nejlépe připravit, aby byly zachovány všechny nutriční hodnoty, o kterých jsme se tu rozepsali?

Úplně nejlepší způsob, jak si vejce naservírovat, je klasicky je uvařit. Záleží pak na vás, jestli preferujete variantu natvrdo, naměkko nebo nahniličko. U vajec natvrdo, která se vaří nejdéle (8–12 minut), máte navíc největší jistotu, že se vyhnete riziku nákazy salmonelou. Nebezpečí infekce vzniká nejčastěji při konzumaci vajec vařených naměkko, vajec do skla, vajec do bujónů nebo při nedokonalém propečení volského oka.

Nejlépe na přepuštěném másle a se zeleninou

NUTRIADAPT, Monika Bartolomějová

“Když už se rozhodnete pro smažená vejce, volte raději tuk, který je stabilní i při vyšších teplotách. Na přípravu vajec je nejlepší ghí (přepuštěné máslo), které dodá i příjemnou chuť másla,” radí naše odbornice na výživu Monika Bartolomějová. Ideální je dát si k vajíčkům zeleninu, ať už syrovou, nebo tepelně upravenou. “Nejen že tím zvýšíte denní přísun zeleniny, ale také doplníte další potřebné vitaminy a vlákninu,” dodává Monika Bartolomějová. Méně vhodná už je kombinace s uzeninami nebo slaninou. Tou dostáváte do těla daleko více soli. Nejlepší je dát si vajíčka k snídani, protože tak organismu dodáte energii a potřebné živiny na celý den. A navíc vás zasytí na dlouhou dobu .

Není potřeba se omezovat. Až na výjimky
 
Milovníci vajec rozhodně nemusí krotit své gurmánské vášně. Podle nejnovějších poznatků je konzumace 1–2 vajec denně naprosto bez problémů. Těmi, kteří by se měli více hlídat v tom, kolik vajec spořádají, jsou osoby trpící tzv. familiární hypercholesterolémií, jejichž hladina cholesterolu je abnormálně vysoká. Pro ty je optimální sníst max. 3–4 vejce týdně.
 

Další články

Zdraví
Aby dovolená neskončila na záchodě

Zažívací obtíže a průjem jsou nejčastějším strašákem všech cestovatelů. Jak se bránit a co dělat, když už tato nepříjemná…

akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
Strava
Proč jsou umělá sladidla horší než cukr?

Co je vlastně cukr. Hodně lidí si pod cukrem představí pouze ten bílý řepný cukr. To ale není tak úplně pravda. Je pouze…

Vaše proměny

Lenka Ersepková

Jsem veselejší, vyrovnaná sama se sebou a spokojená žena

Jaroslav Koťátko

Mojí motivací byla změna stravovacích návyků

Marta Tonarová

Člověk si pořád říká, že to není tak hrozné. Ale když dojde na fotky z dovolené...