05.10.2017
Andrea Vašáková
Pokud jde o zdravou výživu, vejce byla odborníky dlouhou dobu považována za tabu. A to hlavně kvůli vysokému obsahu cholesterolu. Než si obhájila své místo mezi doporučovanými, nutričně hodnotnými potravinami, muselo proběhnout několik vědeckých studií a výzkumů. Ty následně potvrdily, že konzumace vajec nemá žádný vliv na hladiny krevního cholesterolu nebo riziko onemocnění srdečními chorobami. Obavy o zdraví tak bylo možné vypustit. Dnes jsou vejce výživovými poradci opět vynášena do nebes. A díky cenným živinám by mohla být zcela oprávněně řazena i k superpotravinám.
Na rozdíl od “super” potravin, které se k nám jako vzácný poklad dovážejí z exotických zemí a pak se kvůli nalezeným pesticidům či jiným zdraví škodlivým látkám zase stahují z prodejních pultů, jsou vejce skutečnou výživově hodnotnou potravinou. Navíc tuzemskou. A když přihlédneme k nedávnému incidentu s toxickým fipronilem, který byl odhalen ve vejcích dovážených z Belgie, Nizozemska, Německa a Polska, je to právě český původ, který vejcím přidává na kvalitě.
Nejen vitaminy. Ale také minerální látky, aminokyseliny a antioxidanty
Kromě zmíněného vitaminu D totiž obsahují také vitaminy A, B5, B12, B2, B6, E a K. Z minerálních látek je to pak již zmíněný vápník, fosfor, který rovněž podporuje zdraví kostí, draslík, železo nebo zinek, který posiluje imunitu. Ve vejcích najdeme také cholin. Jedná se o bioaktivní látku, která podporuje a zlepšuje vývoj mozku plodu a novorozence. Ke správnému fungování nervové soustavy přispívá také u starších lidí. Dalším benefitem vajec jsou antioxidanty lutein a zeaxantin. Ty napomáhají k obnovování oční sítnice a následně k prevenci zrakových degenerací. Esenciální aminokyseliny, které jsou ve vejcích zastoupeny v plném počtu, jsou pro lidský organismus nezbytné, neboť si je sám nedokáže vyrobit. Lecithin, kterého je v jednom vejci až 1700 mg, podporuje paměť a koncentraci.
Kvalitní bílkoviny
Další plusové body mohou vejce spolehlivě posbírat i co se týče bílkovin, které hrají velmi důležitou roli při tvorbě svalstva. Ve srovnání s mléčnými, masnými a rybími bílkovinami mají ty vaječné nejvyšší biologickou využitelnost. Z jednoho středně velkého vejce tak můžeme získat stejné množství bílkovin jako např. z 30 gramů vařeného masa, ryb nebo drůbeže. Kromě toho, že jsou vejce nejlepším zdrojem bílkovin, příjemným bonusem je také fakt, že jsou zároveň cenově nejdostupnější. Další velkou výhodou vaječných bílkovin je také jejich snadná stravitelnost.
Určitě se shodneme na tom, že vejce by ve vašem jídelníčku neměla chybět. Jak je ale nejlépe připravit, aby byly zachovány všechny nutriční hodnoty, o kterých jsme se tu rozepsali?
Úplně nejlepší způsob, jak si vejce naservírovat, je klasicky je uvařit. Záleží pak na vás, jestli preferujete variantu natvrdo, naměkko nebo nahniličko. U vajec natvrdo, která se vaří nejdéle (8–12 minut), máte navíc největší jistotu, že se vyhnete riziku nákazy salmonelou. Nebezpečí infekce vzniká nejčastěji při konzumaci vajec vařených naměkko, vajec do skla, vajec do bujónů nebo při nedokonalém propečení volského oka.
Nejlépe na přepuštěném másle a se zeleninou
“Když už se rozhodnete pro smažená vejce, volte raději tuk, který je stabilní i při vyšších teplotách. Na přípravu vajec je nejlepší ghí (přepuštěné máslo), které dodá i příjemnou chuť másla,” radí naše odbornice na výživu Monika Bartolomějová. Ideální je dát si k vajíčkům zeleninu, ať už syrovou, nebo tepelně upravenou. “Nejen že tím zvýšíte denní přísun zeleniny, ale také doplníte další potřebné vitaminy a vlákninu,” dodává Monika Bartolomějová. Méně vhodná už je kombinace s uzeninami nebo slaninou. Tou dostáváte do těla daleko více soli. Nejlepší je dát si vajíčka k snídani, protože tak organismu dodáte energii a potřebné živiny na celý den. A navíc vás zasytí na dlouhou dobu .