500 g batátů
100 g cibule (2 ks)
2 stroužky česneku
30 g čerstvého zázvoru (4 cm)
500 ml zeleninového vývaru
30 ml řepkového oleje (3 polévkové lžíce – PL)
40 g dýňových semínek (4 PL)
1 g pepře (špička nože)
1 g soli soli (špička nože)
60 g marinovaného tempehu
50 ml ovesné smetany (na zjemnění krému)
Cibuli orestujeme na řepkovém oleji. Přidáme na tenké plátky pokrájený česnek a necháme rozvonět, dále na kostičky nakrájené batáty, které krátce orestujeme a zalijeme vývarem. Jakmile batáty změknou (cca 20 min), rozmixujeme je pomocí ponorného mixéru na hladký krém. Pokud je polévka moc hustá, přilijeme trochu vývaru. Dosolíme a ochutíme čerstvě mletým pepřem a najemno nastrouhaným zázvorem.
Dýňová semínka orestujeme nasucho na pánvi a dáme stranou.
Následně na pánvi se lžící řepkového oleje orestujeme na kostičky pokrájený tempeh.
(Marinovaný tempeh můžete koupit v bio či zdravých koutcích ve větších obchodech s potravinami nebo v biopotravinách.)
Polévku podáváme posypanou kostičkama tempehu a dýňovými semínky. Můžeme zjemnit lžící ovesné smetany. Můžeme ji také posypat chilli vločkami.
TIP: Další recepty od Světa zdraví z batátů nebo s batáty
4 porce | doba přípravy 30 minut | 1568 kJ / 375 kcal
Vhodné pro děti, zdroj bílkovin, vhodné pro diabetiky, bez lepku