Batátový krém s marinovaným tempehem

Tempeh je potravina vyrobená fermentací sójových bobů. Oproti tofu je lépe stravitelný, bohatší na bílkoviny, vlákninu a vitaminy. Vyzkoušejte další variantu batátového krému z našich receptů a vychutnejte si ji k večeři nebo k lehčímu obědu. Batáty, neboli sladké brambory jsou bohatým zdrojem vitaminů C, A s vitaminů skupiny B a z minerálních látek je zde zastoupen vápník, hořčík, železo, zinek i fosfor. Zároveň jsou bohatým zdrojem antioxidantů (zpomalují proces stárnutí a preventivně působí proti srdečním onemocnění). Mají rovněž nízký glykemický index a proto jsou doporučovány diabetikům (nekolísá hladinu cukru v krvi). Tempeh je potravina vyrobená fermentací sójových bobů. Oproti tofu je lépe stravitelný, bohatší na bílkoviny (podporují tvorbu svalové hmoty), vlákninu a vitaminy.

Suroviny

500 g batátů
100 g cibule (2 ks)
2 stroužky česneku
30 g čerstvého zázvoru (4 cm)
500 ml zeleninového vývaru
30 ml řepkového oleje (3 polévkové lžíce – PL)
40 g dýňových semínek (4 PL)
1 g pepře (špička nože)
1 g soli soli (špička nože)
60 g marinovaného tempehu
50 ml ovesné smetany (na zjemnění krému)

4
porce
obtížnost
1568 kJ / porce

Postup

Cibuli orestujeme na řepkovém oleji. Přidáme na tenké plátky pokrájený česnek a necháme rozvonět, dále na kostičky nakrájené batáty, které krátce orestujeme a zalijeme vývarem. Jakmile batáty změknou (cca 20 min), rozmixujeme je pomocí ponorného mixéru na hladký krém. Pokud je polévka moc hustá, přilijeme trochu vývaru. Dosolíme a ochutíme čerstvě mletým pepřem a najemno nastrouhaným zázvorem.

Dýňová semínka orestujeme nasucho na pánvi a dáme stranou.

Následně na pánvi se lžící řepkového oleje orestujeme na kostičky pokrájený tempeh. 
(Marinovaný tempeh můžete koupit v bio či zdravých koutcích ve větších obchodech s potravinami nebo v biopotravinách.)

Polévku podáváme posypanou kostičkama tempehu a dýňovými semínky. Můžeme zjemnit lžící ovesné smetany. Můžeme ji také posypat chilli vločkami.

4 porce | doba přípravy 30 minut | 1568 kJ / 375 kcal

Vhodné pro děti, zdroj bílkovin, vhodné pro diabetiky, bez lepku

Tuky
20,0 g
Sacharidy
40,0 g
Bílkoviny
12,0 g
Vláknina
6,0 g

Další recepty

15 minut
Obědy
Večeře
Segedínský guláš
1
porce
obtížnost
1682 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Obědy
Večeře
Houbové rizoto s rukolou
1
porce
obtížnost
1508 kJ / porce

Vaše proměny

Monika Vlčková

Začala jsem sama nějakým způsobem hubnout, moc to ale nešlo

Jaroslav Vondrák

I přes zdravotní problémy mám 41 kg dole

Lucie Absolonová

S tím, co jsem nabrala v těhotenství, jsem marně bojovala. Teď mám 20 kg dole a hubnu dál