Boloňské špagety s parmazánem

Špagety s boloňskou omáčkou jsou nesmrtelná klasika snad v každé domácnosti. Recept si každý trochu přizpůsobí podle chuti, obsahu ledničky i nutričních nároků. Tento recept kombinuje maximum chuti a kvalitní suroviny. Hovězí maso je zdrojem bílkovin a železa. V receptu je navíc šikovně "schovaná" zelenina, která zajistí příjem vlákniny a vitaminů.

Suroviny

100 g hovězího mletého masa
100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer)
50 g cibule
150 g sterilovaných loupaných rajčat
1 stroužek česneku
50 ml suchého červeného vína
2 g oregana
1 ČL řepkového oleje
40 g bezvaječných semolinových těstovin
10 g parmazánu
čerstvý mletý pepř
sůl

1
porce
obtížnost
2186 kJ / porce

Postup

V hrnci nebo pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejeme olej, přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky a chvíli opékáme, poté přidáme cibuli nakrájenou na jemno a společně opékáme dozlatova. Poté přidáme mleté maso a restujeme, dokud se nezatáhne. Poté vše zalijeme vínem, necháme krátce povařit, přidáme rajčata, rozdrcený česnek, oregano, ochutíme solí a pepřem. Můžeme lehce podlít vodou a pozvolna dusíme pod poklicí alespoň hodinu. Nakonec smícháme s těstovinami uvařenými al dente, posypeme sýrem a podáváme.

Autor receptu a fotografií: Pavel Hejda, NUTRIADAPT Praha 8 - SOKOLOVSKÁ

1 porce | doba přípravy 75 minut | 2186 kJ / 522 kcal

Vhodné pro celou rodinu, vhodné pro sportovce, zdroj vlákniny a bílkovin, vhodné pro proteinovou stravu NTA

Tuky
18,0 g
Sacharidy
51,0 g
Bílkoviny
35,0 g
Vláknina
9,0 g

Další recepty

30 minut
Obědy
Kuřecí závitky s pohankou
4
porce
obtížnost
1993 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
30 minut
Obědy
Pečené brambory ve slupce s Ricottou a avokádovým dipem
1
porce
obtížnost
2420 kJ / porce

Vaše proměny

Milena Vogeltanzová

Po klasických dietách šla kila znovu nahoru, někdy i o nějaké to kilo víc

Jaroslav Koťátko

Mojí motivací byla změna stravovacích návyků

Lenka Ersepková

Jsem veselejší, vyrovnaná sama se sebou a spokojená žena