Boloňské špagety s parmazánem

Špagety s boloňskou omáčkou jsou nesmrtelná klasika snad v každé domácnosti. Recept si každý trochu přizpůsobí podle chuti, obsahu ledničky i nutričních nároků. Tento recept kombinuje maximum chuti a kvalitní suroviny. Hovězí maso je zdrojem bílkovin a železa. V receptu je navíc šikovně "schovaná" zelenina, která zajistí příjem vlákniny a vitaminů.

Suroviny

100 g hovězího mletého masa
100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer)
50 g cibule
150 g sterilovaných loupaných rajčat
1 stroužek česneku
50 ml suchého červeného vína
2 g oregana
1 ČL řepkového oleje
40 g bezvaječných semolinových těstovin
10 g parmazánu
čerstvý mletý pepř
sůl

1
porce
obtížnost
2186 kJ / porce

Postup

V hrnci nebo pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejeme olej, přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky a chvíli opékáme, poté přidáme cibuli nakrájenou na jemno a společně opékáme dozlatova. Poté přidáme mleté maso a restujeme, dokud se nezatáhne. Poté vše zalijeme vínem, necháme krátce povařit, přidáme rajčata, rozdrcený česnek, oregano, ochutíme solí a pepřem. Můžeme lehce podlít vodou a pozvolna dusíme pod poklicí alespoň hodinu. Nakonec smícháme s těstovinami uvařenými al dente, posypeme sýrem a podáváme.

Autor receptu a fotografií: Pavel Hejda, NUTRIADAPT Praha 8 - SOKOLOVSKÁ

1 porce | doba přípravy 75 minut | 2186 kJ / 522 kcal

Vhodné pro celou rodinu, vhodné pro sportovce, zdroj vlákniny a bílkovin, vhodné pro proteinovou stravu NTA

Tuky
18,0 g
Sacharidy
51,0 g
Bílkoviny
35,0 g
Vláknina
9,0 g

Další recepty

15 minut
Hlavní jídla
Obědy
Vločkové chlupaté knedlíčky se zelím a tempehem
4
porce
obtížnost
2065 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Obědy
Večeře
Zeleninové chilli con carne
1
porce
obtížnost
1949 kJ / porce

Vaše proměny

Hong Ngo

Po porodu jsem přibrala 25 kg. Nyní jsem velice spokojená. Všichni tvrdí, že vypadám mladší

Jan Zunt

Zhubl jsem 25 kg a nevidím důvod se vracet k původní životosprávě

Dagmar Pflegerová

Jak říkám známým a příbuzným: jím všechno, ale jinak poskládané, jiné velikosti porcí