Bulgur s tempehem a shitake

Smíchejte pšeničný bulgur – zdravou náhradu bílé rýže, tempeh – fermentovanou sóju a antioxidanty nabité houby shitake. A máte ideální lehké jídlo proti chřipce a nachlazení.

Suroviny

1 uzený tempeh
300 g bulguru
1 cibule
několik hub shitake
2 lžíce olivového oleje
kvalitní sójová omáčka - Tamari
pepř

4
porce
obtížnost
1319 kJ / porce

Postup

Bulgur uvaříme dle návodu na obale. Jakmile je uvařený, necháme v cedníku okapat. Houby shitake si namočíme ve vodě, aby změkly. Ve větším kastrolu rozehřejeme olej, na kterém orestujeme najemno nakrájenou cibuli.  Přidáme na menší kostičky pokrájený tempeh a houby shitake nakrájené na proužky. Chvíli společně restujeme, opepříme, podlijeme trochou horké vody, přichutíme sojovou omáčkou a společně krátce podusíme. Nakonec přidáme okapaný bulgur, promícháme a vše spolu vaříme na mírném plamenu, dokud se nevstřebá veškerá voda.

Něco navíc:

Houby shitake byly v Číně používány jako účinné afrodiziakum a jako prevence cévních mozkových příhod.

Tempeh díky fermentaci získává vysoký podíl proteinůvláknin a vitamínů. Ve vegetariánské kuchyni nahrazuje maso. 

4 porce | doba přípravy 30 minut | 1319 kJ / 315 kcal

Další recepty

15 minut
Hlavní jídla
Rybí rizoto
2
porce
obtížnost
1661 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Hlavní jídla
Bulgurové rizoto
4
porce
obtížnost
2283 kJ / porce

Vaše proměny

Michaela Pařízková

Plno nových chutných jídel a kila šla sama dolů

Jan Zunt

Zhubl jsem 25 kg a nevidím důvod se vracet k původní životosprávě

Monika Schrammová

Jsem teď mnohem spokojenější, protože vidím, že to jde i v mém věku