300 g celeru
7 g másla
30 g cibule šalotky
špetka soli
špetka pepře
70 ml 12% smetany
25 g uzeného lososa
petrželka na ozdobení
Celer očistíme a nakrájíme na menší kostičky. V hrnci rozehřejeme máslo a osmažíme na něm na kostičky nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme celer, rychle orestujeme a podlijeme studenou vodou tak, aby byl akorát ponořený. Poté směs osolíme a opepříme a necháme vařit.
Až je celer měkký, polévku odstavíme z plotny a necháme chvilku zchladnout. Poté ji rozmixujeme ponorným mixérem na hladký krém, který ještě zjemníme smetanou.
Krém nalijeme do hlubokého talíře a ozdobíme kousky natrhaného lososa. Můžeme dozdobit nasekanou petrželkou a podáváme.
1 porce | doba přípravy 30 minut | 1306 kJ / 312 kcal
Zdroj vlákniny, nízký glykemický index