500 g cizrny
1 ks bramboru
2 ks mrkve
1 stonek řapíkatého celeru
2 stroužky česneku
1 ks zeleninového bujonu bez glutamátu
100 ml smetany 12% na zjemnění
sůl
majoránka
drcený kmín
bobkový list
Cizrnu dáme do nádoby, zalijeme vodou a necháme přes noc nabobtnat.
Druhý den vylijeme vodu, cizrnu propláchneme, dáme do hrnce a zalijeme vodou.
Přidáme kmín, bobkový list a uvaříme do měkka (cca 1,5 hodiny), po hodině vaření přidáme bujón.
Ve druhém hrnci uvaříme v osolené vodě brambor, mrkev a celer nakrájené na kostičky.
Z uvařené cizrny vyndáme bobkový list, přidáme uvařenou zeleninu a vše rozmixujeme na hladký krém.
Část zeleniny a cizrny můžeme nechat nerozmixované na ozdobení polévky.
Polévku dochutíme solí, majoránkou, česnekem, zjemníme trochou smetany a na talíři zakápneme olivovým olejem.
6 porcí | doba přípravy 90 minut | 1330 kJ / 318 kcal