NA ZÁKLAD:
100 g mletých mandlí – loupaných?
1,5 polévkové lžíce kokosového oleje
5 ks datlí
1 polévková lžíce vody
NA KOKOSOVOU NÁPLŇ:
100 g tuhého kokosového krému nebo kokosového mléka
2 polévkové lžíce javorového sirupu
0,5 banánu
1 polévková lžíce kokosového oleje
1 polévková lžíce (rostlinného) mléka
NA OZDOBU:
14 jahod – okolo 150 g
Vypeckujte datle a spolu s ostatními ingrediencemi je umixujte, dokud nevznikne hladká hmota. Na pomoučněném válu (pohankovou moukou) si z hmoty vyválejte placku tlustou asi 1 cm. Předehřejte troubu na 150 °C. Vytřete formičky na muffiny kokosovým olejem a vyřízněte kolečka (můžete použít například skleničku) namačkejte je do muffinů a pečte asi 15 minut, jakmile začnou zlátnout. Vyndejte je a nechte na plechu vychladnout.
Na kokosový krém smíchejte všechny ingredience dohromady v kuchyňském mixéru a mixujte dostatečně dlouho. Potřebujeme skutečně jemnou a krémovou konzistenci. Vezměte vychladlé košíčky a každý naplnte asi lžící krému. Ozdobte plátky jahod, malin nebo borůvek. Dejte asi na dvě hodiny ztuhnout do lednice.
TIP: Dezerty s obsahem tuku z ořechů - Dezert s vyšším obsahem zdravých tuků vás uspokojí a zasytí na dlouhou dobu a nemusí být ani příliš sladký. Proto pokud vás neustále pronásleduje hlad nebo chutě, můžete si dát například hrst ořechů. Ty vám pomohou ustálit hladinu cukru v krvi a zasytí vás na dlouho. Takové jsou často i raw dezerty nebo dorty, kde základ tvoří právě ořechy a krémy z ořechů. Výhodou je, že takových dezertů nesníte příliš mnoho.
4 porce | doba přípravy 60 minut | 1235 kJ / 295 kcal