Domácí žervé

Připravte si své domácí žervé. Vlastnoručně vyrobené bude vašim dětem ke svačině určitě chutnat.

Suroviny

1 zakysaná smetana 200 g
1 jogurt 500 g – Hollandia
sůl
+ něco navíc – pažitka, sušená rajčata, pepř, jarní cibulka

10
porcí
obtížnost
242 kJ / porce

Postup

Zakysanou smetanu smícháme s jogurtem, lehce osolíme a přidáme jednu z ingrediencí – něco navíc. Takto získáme žervé s příchutí, jaká je nám nejmilejší. Připravíme si cedník nebo velké síto a do něj dáme čistou, suchou utěrku nebo jiné plátýnko. Vylijeme do utěrky připravenou směs a necháme vykapat minimálně do druhého dne (24 hodin).

Podáváme s pečivem, celozrnnými tyčinkami nebo používáme jako mazání do sendvičů na svačinu.

Pokud jste náhodou doteď dávali přednost taveným sýrům, tak vězte, že tavené sýry, ať už pro děti nebo dospělé či důchodce, jsou zcela nevhodné.  Zejména pro vysoký obsah soli a také kyseliny fosforečné, které obsahují. 

10 porcí | doba přípravy 5 minut | 242 kJ / 58 kcal

Další recepty

15 minut
Pomazánky
Rybičková pomazánka
4
porce
obtížnost
611 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Pomazánky
Sendvič s tuňákovou pomazánkou
4
porce
obtížnost
1424 kJ / porce

Vaše proměny

Barbora Tesařová

Objevila jsem další potraviny jako avokádo, bulgur, nové úpravy masa a kombinace různých jídel

Marek Varkoček

Žádné hladovění, jenom změna stravovacích návyků a skladba jídla

Tereza Illešová

Jedno rozhodnutí, o kterém jsem netušila, že mi změní život