Dušený kapr s bramborami

Kapra si nejvíce spojujeme s Vánoci. Ačkoliv ho většina lidí zná spíše v jeho smažené variantě, dá se připravit i zdravější cestou, například pečením nebo právě dušením. A chutnat bude pořád skvěle! Kapří maso je lehce stravitelné a není příliš tučné, proto se hodí i do redukční diety. Je zdrojem kvalitních bílkovin, vitamínu D a minerálních látek, jako je například fosfor a draslík. Proto je určitě namístě si na kapra vzpomenout více než jedenkrát za rok.

Suroviny

400 g kapra
1 PL citrónové šťávy
2 špetky soli
30 g špaldové mouky
2 PL másla
1 kg brambor
2 PL petrželky
400 g rajčat

4
porce
obtížnost
1757 kJ / porce

Postup

Očištěného kapra pokapeme citrónovou šťávou, osolíme, obalíme ve špaldové mouce a vložíme do nádoby na pečení, kterou si předem vymažeme máslem. Nádobu s kaprem vložíme do trouby rozpálené na 170 stupňů a kapra necháme zatáhnout. Následně rybu mírně podlijeme horkou vodou a necháme dusit do měkka zhruba 20–30 minut.

Mezitím uvaříme brambory ve vroucí osolené vodě.

Kapra podáváme společně s bramborami ozdobenými petrželkou a rajčaty nakrájenými na měsíčky. 

TIP: Namísto brambor zvolte na Vánoce jako tradiční přílohu bramborový salát. Tento vánoční má pouze 314 kJ / porci.

 

4 porce | doba přípravy 45 minut | 1757 kJ / 420 kcal

Vhodné pro celou rodinu, pro sportovce, zdroj bílkovin a vlákniny

Tuky
14,2 g
Sacharidy
57,4 g
Bílkoviny
25,2 g
Vláknina
6,4 g

Další recepty

15 minut
Obědy
Večeře
Burger s volským okem a omáčkou z řapíkatého celeru
4
porce
obtížnost
2771 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Obědy
Večeře
Segedínský guláš
1
porce
obtížnost
1682 kJ / porce

Vaše proměny

Monika Vlčková

Začala jsem sama nějakým způsobem hubnout, moc to ale nešlo

Jaroslav Koťátko

Mojí motivací byla změna stravovacích návyků

Barbora Tesařová

Objevila jsem další potraviny jako avokádo, bulgur, nové úpravy masa a kombinace různých jídel