500 g dýně hokaido (1 malý ks)
400 g luštěnin v konzervě (1 plechovka) (cizrna, bílé fazole nebo čočka)
10 ml tuku (1 PL) (řepkový olej, olivový olej nebo přepuštěné máslo – ghí)
5 g chilli papričky (1 ks)
30 g cibule (žlutá cibule, šalotka nebo jarní cibulka)
5 g česneku (1 stroužek)
2 g kurkumy (1 ČL)
koření (lze nakombinovat dle chuti) (1 g mleté papriky – ½ ČL, 1 g skořice – ½ ČL, špetka mletého kmínu, 1 bobkový list)
sůl
pepř
100 g quinoy
Luštěniny propláchneme vodou a necháme okapat.
Dýni omyjeme, rozkrojíme napůl, zbavíme vnitřku se semeny a nakrájíme na kostičky o hraně zhruba 1,5 cm. Dýně hokaido se nemusí loupat.
V hrnci rozpálíme tuk a necháme na něm 1 minutu rozvonět koření kromě kurkumy a papriky.
Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, plochou nože rozmáčknutý česnek, kurkumu a lehce osolíme.
Občas promícháme a po zesklovatění cibule vyndáme česnek a přidáme dýni, popřípadě mletou papriku a chilli papričku. Lehce podlijeme vodou, aby byla dýně z poloviny ponořená, přiklopíme pokličkou a necháme 10 minut dusit.
Quinou uvaříme podle návodu na obalu.
K dýni přidáme luštěninu a necháme dusit dalších 5 minut. Curry po dovaření necháme 10 minut vychladnout a poté ho zhruba z jedné třetiny rozmixujeme tyčovým mixérem. Takto se vytvoří omáčka, kterou podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Curry podáváme s uvařenou quinoou.
Poznámka: Quinoa je bezlepková obilovina známá jako merlík chilský. K dostání je ve více variantách. Kromě klasické bílé například i černá nebo červená. Její hlavní předností je vyšší obsah bílkovin než je tomu u obdobných potravin a také velmi dobrá schopnost zasytit.
Poznámka 2: Uvedené energetické hodnoty jsou orientační. Přesná hodnota záleží na výběru ingrediencí.
2 porce | doba přípravy 40 minut | 1905 kJ / 455 kcal
Vhodné pro vegetariány, zdroj bílkovin a vlákniny, bez lepku