Filet z pražmy se salátem z červené čočky

Červená čočka má na rozdíl od hnědé tu výhodu, že nenadýmá. Díky bezproblémové stravitelnosti je vhodná i pro kojící maminky a děti. Pražma královská obsahuje významné množství jodu. Její maso je bohaté na bílkoviny a neobsahuje velké množství tuků. Pražmou se tedy královsky najíte, i když zrovna hubnete.

Suroviny

4 filety z pražmy
100g červené čočky
1 menší červená paprika
1 střední cuketa
1 větší mrkev
3 jarní cibulky
ghí/ olivový olej
svazek čerstvého koriandru
1/2 limetky
1 citron
jablečný ocet
sůl, pepř

2
porce
obtížnost
2203 kJ / porce

Postup

Jako první si uvaříme červenou čočku. Lehce ji v sítku propláchneme pod tekoucí vodou, abychom ji zbavili případných nečistot. Omytou čočku zalijeme v hrnci dostatečným množstvím vody, přidáme cca 2 lžíce jablečného octa, osolíme a necháme pod pokličkou vařit. Červená čočka se vaří opravdu krátce, dejte pozor, ať ji nerozvaříte na kaši. Na salát je ideální ve stavu „al dente“, když ji ochutnáte, měla by ještě lehce křupnout. V tu chvíli čočku scedíme a dáme stranou. 

Zeleninu do salátu, tzn. mrkev, papriku, cuketu a bílou spodní část cibulky nakrájíme na drobné kostičky a orestujeme na přepuštěném másle ghí nebo na olivovém oleji. Zelenina by měla zůstat křupavá, nerestujte ji na pánvi moc dlouho. Zeleninu dochuťte solí a pepřem a vmíchejte do uvařené čočky. Salát zakápněte limetovou šťávou a vmíchejte posekanou nať z jarní cibulky. Ta ve vlažném salátu příjemně změkne a lehce zavadne.

Filet z pražmy lehce osolte, opepřete a opečte na pánvi. Pokapejte citronem a podávejte na vlažném salátku z červené čočky. Jako ozdobu doporučujeme čerstvě nasekanou nať koriandru.

NĚCO NAVÍC: Ghí je sanskrtský termín pro přepuštěné máslo. Ale i když se z másla připravuje, má zcela jiné vlastnosti než obyčejné máslo. Ačkoliv na Západě ještě není příliš známé, ve východních kulturách je používáno již tisíce let. Ájurvéda pohlíží na ghí jako na zásadní potravu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Zároveň je považováno za nejlepší produkt pro přípravu vařených, pečených a smažených jídel. Ghí je přirozeně bezlepkové a díky nulovému obsahu laktózy je vhodné i pro ty, kteří mají problémy s intolerancí mléčné bílkoviny.

2 porce | doba přípravy 35 minut | 2203 kJ / 527 kcal

Tuky
19,0 g
Sacharidy
32,0 g
Bílkoviny
50,0 g
Vláknina
18,0 g

Další recepty

15 minut
Obědy
Večeře
Losos s fenyklem a mrkví
1
porce
obtížnost
1975 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Hlavní jídla
Obědy
Večeře
Zeleninové bulgureto s tofu na kari
1
porce
obtížnost
2048 kJ / porce

Vaše proměny

Marta Tonarová

Člověk si pořád říká, že to není tak hrozné. Ale když dojde na fotky z dovolené...

Petr Polák

Jedl jsem nepravidelně, většinou jsem byl celý den v práci bez jídla a večer si dopřával „hody“

Roxana Julieta Cascone

Zkusila jsem i různé diety, při kterých jsem zhubla, ale nevydrželo mi to dlouho a kila šla opět nahoru