4 filety z pražmy
100g červené čočky
1 menší červená paprika
1 střední cuketa
1 větší mrkev
3 jarní cibulky
ghí/ olivový olej
svazek čerstvého koriandru
1/2 limetky
1 citron
jablečný ocet
sůl, pepř
Jako první si uvaříme červenou čočku. Lehce ji v sítku propláchneme pod tekoucí vodou, abychom ji zbavili případných nečistot. Omytou čočku zalijeme v hrnci dostatečným množstvím vody, přidáme cca 2 lžíce jablečného octa, osolíme a necháme pod pokličkou vařit. Červená čočka se vaří opravdu krátce, dejte pozor, ať ji nerozvaříte na kaši. Na salát je ideální ve stavu „al dente“, když ji ochutnáte, měla by ještě lehce křupnout. V tu chvíli čočku scedíme a dáme stranou.
Zeleninu do salátu, tzn. mrkev, papriku, cuketu a bílou spodní část cibulky nakrájíme na drobné kostičky a orestujeme na přepuštěném másle ghí nebo na olivovém oleji. Zelenina by měla zůstat křupavá, nerestujte ji na pánvi moc dlouho. Zeleninu dochuťte solí a pepřem a vmíchejte do uvařené čočky. Salát zakápněte limetovou šťávou a vmíchejte posekanou nať z jarní cibulky. Ta ve vlažném salátu příjemně změkne a lehce zavadne.
Filet z pražmy lehce osolte, opepřete a opečte na pánvi. Pokapejte citronem a podávejte na vlažném salátku z červené čočky. Jako ozdobu doporučujeme čerstvě nasekanou nať koriandru.
NĚCO NAVÍC: Ghí je sanskrtský termín pro přepuštěné máslo. Ale i když se z másla připravuje, má zcela jiné vlastnosti než obyčejné máslo. Ačkoliv na Západě ještě není příliš známé, ve východních kulturách je používáno již tisíce let. Ájurvéda pohlíží na ghí jako na zásadní potravu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Zároveň je považováno za nejlepší produkt pro přípravu vařených, pečených a smažených jídel. Ghí je přirozeně bezlepkové a díky nulovému obsahu laktózy je vhodné i pro ty, kteří mají problémy s intolerancí mléčné bílkoviny.
2 porce | doba přípravy 35 minut | 2203 kJ / 527 kcal