400 g mrkve
200 g celeru
100 g petržele
2 polévkové lžíce olivového oleje
70 g cibule
3 ks nového koření
1 bobkový list
hrst čerstvého tymiánu
sůl
pepř
800 g hovězího masa (libový roštěnec)
200 g pohanky
Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kostičky. V hrnci rozpálíme olej a opékáme na něm zeleninu (kromě cibule) asi 10 minut dozlatova. Poté přidáme cibuli a ještě několik minut opékáme. Přihodíme nové koření a bobkový list a podlijeme vodou, tak aby byla zelenina přikrytá. Uvaříme doměkka. Slijeme přebytečnou vodu, vyjmeme koření a rozmixujeme směs do hladké omáčky. Na závěr ji můžeme ještě dochutit tymiánem, solí a pepřem.
Maso nakrájíme na plátky široké přibližně 1 cm. Zajistíme, aby mělo pokojovou teplotu a bylo suché. Poté ho položíme na rozpálený gril, zatím nesolíme. Grilujeme ho 5 minut po obou stranách (medium). Po sejmutí z grilu ho teprve osolíme, opepříme a necháme odležet. Na talíři přelijeme maso omáčkou a servírujeme s pohankou uvařenou podle návodu.
4 porce | doba přípravy 50 minut | 2339 kJ / 559 kcal
Vhodné pro: sportovce, zdroj bílkovin a vlákniny