Grilované maso s omáčkou z kořenové zeleniny a pohankou

Léto a grilování k sobě neodmyslitelně patří. Zahajte letošní grilovací sezónu s naším receptem na šťavnaté hovězí maso s omáčkou z kořenové zeleniny. A zkuste k němu pohanku – jako máloco bohatou na rutin pro zdravé a pevné cévy.

Suroviny

400 g mrkve
200 g celeru
100 g petržele
2 polévkové lžíce olivového oleje
70 g cibule
3 ks nového koření
1 bobkový list
hrst čerstvého tymiánu
sůl
pepř
800 g hovězího masa (libový roštěnec)
200 g pohanky

4
porce
obtížnost
2339 kJ / porce

Postup

Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kostičky. V hrnci rozpálíme olej a opékáme na něm zeleninu (kromě cibule) asi 10 minut dozlatova. Poté přidáme cibuli a ještě několik minut opékáme. Přihodíme nové koření a bobkový list a podlijeme vodou, tak aby byla zelenina přikrytá. Uvaříme doměkka. Slijeme přebytečnou vodu, vyjmeme koření a rozmixujeme směs do hladké omáčky. Na závěr ji můžeme ještě dochutit tymiánem, solí a pepřem.

Maso nakrájíme na plátky široké přibližně 1 cm. Zajistíme, aby mělo pokojovou teplotu a bylo suché. Poté ho položíme na rozpálený gril, zatím nesolíme. Grilujeme ho 5 minut po obou stranách (medium). Po sejmutí z grilu ho teprve osolíme, opepříme a necháme odležet. Na talíři přelijeme maso omáčkou a servírujeme s pohankou uvařenou podle návodu.

 

4 porce | doba přípravy 50 minut | 2339 kJ / 559 kcal

Vhodné pro: sportovce, zdroj bílkovin a vlákniny

Tuky
16,0 g
Sacharidy
52,0 g
Bílkoviny
48,0 g
Vláknina
13,0 g

Další recepty

15 minut
Obědy
Večeře
Pečený pstruh s celozrnným kuskusem a zeleninou
2
porce
obtížnost
2006 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Hlavní jídla
Polévky
Obědy
Večeře
Houbový krém s kroupami
4
porce
obtížnost
764 kJ / porce

Vaše proměny

Michaela Pařízková

Plno nových chutných jídel a kila šla sama dolů

Ivan Mariňák

Zhubl jsem v klidu a bez hladovění

Marcela Součková

Přibírala jsem na váze a začala se cítit psychicky hodně špatně