100 ml bílého suchého vína
150 g žampionů
2 ČL olivového oleje
1 cibule
2 stroužky česneku
1 PL čerstvého tymiánu
špetka soli
špetka pepře
700 ml zeleninového vývaru
140 g ječných krup
2 PL rajčatového protlaku
2 ČL šťávy z citrónu
V hrnci zahřejeme víno, přidáme nakrájené houby a necháme 15 minut odstát. Houby scedíme, tekutinu si uchováme a dáme stranou.
V hrnci rozehřejeme olej a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky nasekaný česnek. Přidáme houby, tymián, sůl a pepř a restujeme. Přidáme odloženou tekutinu, zeleninový vývar, ječné kroupy, rajčatový protlak, popřípadě ještě vodu a vaříme cca 45 minut, dokud kroupy nezměknou.
Část polévky rozmixujeme na hladký krém, vrátíme do polévky a krátce prohřejeme. Dochutíme citrónovou šťávou a podáváme.
4 porce | doba přípravy 35 minut | 764 kJ / 183 kcal
Vhodné pro vegetariány, pro diabetiky, zdroj vlákniny