Houbový krém s kroupami

Studené a deštivé dny s sebou přinesly v lesích houbový poklad, proto je ten nejlepší čas na přípravu pokrmů právě z hub. Jejich sběr je u nás velmi oblíbený, navíc jsou nízkokalorické a téměř z 99 % tvořeny vodou. Proto jsou při redukčním režimu vhodnou součástí jídel. Navíc obsahují celou řadu vitamínů a minerálů a jejich chuť je jedinečná. Vyzkoušejte jemný houbový krém s kroupami, který vás zahřeje nejen při chladných večerech.

Suroviny

100 ml bílého suchého vína
150 g žampionů
2 ČL olivového oleje
1 cibule
2 stroužky česneku
1 PL čerstvého tymiánu
špetka soli
špetka pepře
700 ml zeleninového vývaru
140 g ječných krup
2 PL rajčatového protlaku
2 ČL šťávy z citrónu

4
porce
obtížnost
764 kJ / porce

Postup

V hrnci zahřejeme víno, přidáme nakrájené houby a necháme 15 minut odstát. Houby scedíme, tekutinu si uchováme a dáme stranou.

V hrnci rozehřejeme olej a orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky nasekaný česnek. Přidáme houby, tymián, sůl a pepř a restujeme. Přidáme odloženou tekutinu, zeleninový vývar, ječné kroupy, rajčatový protlak, popřípadě ještě vodu a vaříme cca 45 minut, dokud kroupy nezměknou.

Část polévky rozmixujeme na hladký krém, vrátíme do polévky a krátce prohřejeme. Dochutíme citrónovou šťávou a podáváme.

4 porce | doba přípravy 35 minut | 764 kJ / 183 kcal

Vhodné pro vegetariány, pro diabetiky, zdroj vlákniny

Tuky
3,7 g
Sacharidy
33,0 g
Bílkoviny
5,2 g
Vláknina
6,7 g

Další recepty

15 minut
Hlavní jídla
Kukuřičné kuřátko nadívané bylinkami
6
porcí
obtížnost
3048 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Hlavní jídla
Obědy
Večeře
Zapečená cuketa s kozím sýrem a jáhly
2
porce
obtížnost
1763 kJ / porce

Vaše proměny

Monika Hrkalová

Konečně jsem na váze, kterou jsem si přála

Milan Buška

V době, kdy jsem začínal s programem, má dcera odletěla na roční pobyt na Nový Zéland. Představa, že ji přivítám a obejmu s 20 kg dole, mě poháněla nesmírně kupředu.

Barbora Tesařová

Objevila jsem další potraviny jako avokádo, bulgur, nové úpravy masa a kombinace různých jídel