500 g kachních prsou (4 ks)
150 g jablka (1 ks)
250 g batátů (2 ks)
5 g česneku (1 stroužek)
1 cm zázvoru
sůl (dle chuti)
pepř (dle chuti)
bylinky (dle chuti: oregáno, tymián apod.)
Jablko rozkrojíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na menší kostičky.
Kachní prsa omyjeme, osušíme a na straně s kůží vytvoříme ostrým nožem po celé délce zářezy asi půl centimetru od sebe, další zářezy provedeme napříč, aby vznikla jemná mřížka. Kůže tak bude křupavá, zlatá a vypeče se z ní tuk.
Maso po obou stranách osolíme, opepříme a posypeme jemně nasekanými nebo sušenými bylinkami. Přimáčkneme je k masu a prsa položíme kůží na studenou pánev bez tuku. Zapneme vařič na plný výkon a opékáme 8–10 minut tak, aby kůže zezlátla a vypekl se tuk.
Přidáme kostičky jablek a opékáme vše společně ještě cca 2 minuty. Prsa otočíme a opékáme spolu s jablky ještě další 2–3 minuty. Do masa nepícháme, na otáčení použijeme pinzetu nebo obracečku.
Opečené maso přendáme na pekáč kůží nahoru, zasypeme jablkem a dopečeme 8–10 minut v troubě předehřáté na 170 °C tak, aby maso zůstalo šťavnaté a nevysušené.
Upečená prsa vyjmeme z trouby a necháme ještě zhruba 10 minut odpočívat.
Batáty oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka, slijeme je a ponorným mixérem připravíme hladké pyré. Pokud je pyré příliš husté, přilijeme trochu vody. Dosolíme dle chuti a přidáme jeden stroužek prolisovaného česneku a najemno nastrouhaný zázvor.
Těsně před servírováním maso nakrájíme ostrým nožem šikmými řezy na plátky a podáváme s pečeným jablkem a batátovým pyré.
4 porce | doba přípravy 60 minut | 1625 kJ / 388 kcal
Vhodné pro celou rodinu, bez lepku, zdroj bílkovin