Kaštanové linecké cukroví

Linecké cukroví patří k vánočním standardům, tak neváhejte a upečte si třeba i tuto jeho bezlepkovou variantu.

Suroviny

45 g kaštanové mouky
105 g bezlepkové mouky (lze použít kombinace – například rýžová, pohanková, tapioková)
50 g pudrového cukru
100 g másla
1 žloutek
½ ČL nastrouhané kůry z citronu
70 g višňového džemu

26
porcí
obtížnost
267 kJ / porce

Postup

Mouku s cukrem prosejeme na vál a vytvoříme uprostřed důlek, do kterého vložíme žloutek a citrónovou kůru. Kolem hromádky poklademe na plátky nakrájené máslo. Vytvoříme hladké linecké těsto a vložíme jej minimálně na hodinu do ledničky.

Troubu předehřejeme na 175°C.

Těsto vyválíme na přibližně 2–3 mm tenkou placku a vykrajujeme tvary, které opatrně přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.

Cukroví pečeme 5–6 minut ve vyhřáté troubě na 175°C.

Po upečení jednotlivé kousky opatrně přendáme na chladnou rovnou plochu a necháme vychladnout. Po několika hodinách, když už se cukroví tolik nedrolí, vždy jeden kousek potřeme džemem a přiklopíme druhým kouskem.

TIP: Džem vybírejme spíše kyselejší. Chuť se bude krásně snoubit spolu s nasládlým těstem. Pokud koupíme džem, ve kterém budou větší kusy ovoce, můžeme jej rozmixovat tyčovým mixérem.

TIP: Vyzkoušejte také Linecké cukroví ze špaldové mouky.

 

 

26 porcí | doba přípravy 340 minut | 267 kJ / 64 kcal

Pečené

Tuky
4,0 g
Sacharidy
7,0 g
Bílkoviny
0,0 g
Vláknina
0,0 g

Další recepty

15 minut
Hlavní jídla
Vánoční recepty
Večeře
Kachní prso pečené s jablkem a batátové pyré
4
porce
obtížnost
1625 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Dezerty
Domácí pečené müsli
12
porcí
obtížnost
534 kJ / porce

Vaše proměny

Milena Vogeltanzová

Po klasických dietách šla kila znovu nahoru, někdy i o nějaké to kilo víc

Marek Varkoček

Žádné hladovění, jenom změna stravovacích návyků a skladba jídla

Michaela Pařízková

Plno nových chutných jídel a kila šla sama dolů