1 naporcovaný králík
2 mrkve
1/2 celeru
2 kořenové petržele
1 cibule
olej na opečení – řepkový
celý jalovec
bobkový list
nové koření
drcený pepř
sůl
snítka tymiánu
snítka rozmarýnu
snítka petržele na ozdobu
200 g drcených rajčat z plechovky
0,3 l bílého polosuchého vína
0,5 l zeleninového vývaru
Recept na králíka à la svíčková naleznete zde.
Králíka naporcujeme, osolíme a opepříme. Vybereme si hrnec, který je vhodný i do trouby, nakrájíme nadrobno cibuli a dozlatova orestujeme na troše olivového oleje. Mrkev, celer a petržel nakrájíme na hrubší kousky, přidáme k cibuli a restujeme společně s celým jalovcem, tymiánem a rozmarýnem. Na takto upravenou zeleninu vložíme králíka. Jednotlivé kusy masa opečeme ze všech stran dozlatova.
Vše zalijeme vývarem a vínem. Přidáme drcená rajčata a pomalu přivedeme k varu.
Vložíme do trouby a pečeme 1 až 1,5 hodiny v troubě vyhřáté na 160 °C. Nepřiklápíme, maso pouze přeléváme, případně podléváme.
Servírujeme porci králíka na větším množství zeleniny zalité vypečenou štávou.
TIP: Pokud byste si chtěli dát ke králíkovi na kořenové zelenině přílohu, určitě se skvěle hodí například rýže nebo brambory ve slupce.
4 porce | doba přípravy 120 minut | 1679 kJ / 401 kcal