NA KRÁLÍKA:
1 králík
3–4 lístky bobkového listu
několik kuliček celého pepře
špetka mletého pepře
1 vrchovatá lžička sladké mleté papriky
1 lžička majoránky
3–4 stroužky česneku
1 větší cibule
2 lžičky rajčatového protlaku
1 malou sklenku bílého vína
0,5 malé skleničky řepkového oleje
sůl
NA PLACIČKY:
1 střední květák
2 vejce
100 g strouhaného sýra do 30 % tuku
muškátový oříšek
100 g drcených ovesných vloček (dle potřeby)
sůl
pepř
KRÁLÍK
Králíka omyjeme, osušíme, rozporcujeme a dobře osolíme. Dáme do většího zapékacího pekáčku.
Přidáme všechny ostatní ingredience a vše důkladně promícháme, aby se maso obalilo.
Přiklopíme a dáme do trouby, při teplotě 200 °C pečeme asi 45 minut.
Poté odklopíme a dokud není maso úplně měkké, ještě dopečeme.
KVĚTÁKOVÉ PLACIČKY
Květák uvaříme v osolené vodě doměkka. Rozmačkáme a přidáme vajíčka, strouhaný sýr a ochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.
Do směsi přimícháme rozemleté ovesné vločky. A to v takovém množství, aby šly dobře tvořit placičky.
Ty poté ihned pozvolna opékáme na pánvi lehce vytřené řepkovým olejem (můžeme upéct i v troubě na pečicím papíru lehce potřené olivovým olejem).
TIP: Pokud chcete přílohu obměnit, ke králíkovi se skvěle hodí petrželkové brambory nebo rýže.
6 porcí | doba přípravy 120 minut | 1589 kJ / 380 kcal
Vhodné pro děti, vhodné pro diabetiky, nízký GI