1200 g květáku (cca 1 a půl kusu)
320 ml 12% smetany
120 g žervé
160 g 30% eidamu
60 g kvalitní libové slaniny
250 g cherry rajčátek
20 g dijonské hořčice
1 PL másla
špetka soli
špetka pepře
Do velkého hrnce dáme vodu, osolíme a když začne vřít, přidáme očištěné růžičky květáku. Povaříme cca 5 minut, scedíme a odložíme na chvíli stranou.
V malém hrnečku přivedeme k varu smetanu a necháme ji 5 minut probublat. Sundáme ze sporáku, přidáme krémový sýr, hořčici, ½ strouhaného sýra a pořádně zamícháme. Dochutíme pepřem a solí.
Na pánvi osmažíme nakrájenou slaninu dokřupava, přidáme pokrájená rajčata a směs krátce prohřejeme.
Tukem vymažeme zapékací misku, do které poklademe uvařený květák a slaninu s rajčaty. Vše zalijeme sýrovou směsí, posypeme zbytkem sýra a zapečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 20 minut.
4 porce | doba přípravy 25 minut | 1982 kJ / 474 kcal
Zdroj bílkovin a vlákniny