Kuřecí závitky s pohankou

Jednoduché, zdravé, přitom luxusní jídlo. Šťavnatý závitek plněný sušeným rajčátkem a rukolou, k tomu pohanka jako příloha. I tady platí, co je zdravé, opravdu může být i chutné.

Suroviny

cca 600 g kuřecích prsních řízků (4 ks)
200 g loupané pohanky
sušená rajčata (sklenička)
4 polévkové lžíce bazalkového pesta (nebo z jiné bylinky)
4 plátky sušené šunky (například Schwarzwaldské)
hrst čerstvé rukoly
lžíce řepkového nebo jiného rostlinného oleje
sůl, pepř
párátka

4
porce
obtížnost
1993 kJ / porce

Postup

Prsní řízky si podélně nakrojíme, až nám vzniknou větší plátky ve tvaru srdíček. Z jedné strany plátky tence potřeme bazalkovým pestem, lehce posolíme a popepříme, na každý plátek dle velikosti poklademe doprostřed 2-3 ks sušených rajčátek, pár snítek rukoly a zarolujeme. Aby prsíčka držela lépe tvar, je lepší je propíchnout na obou krajích párátkem. Takto zabalené rolky ještě pomažeme zbylým pestem a obalíme plátkem sušené šunky. Rolky poklademe vedle sebe do menší zapékací misky a pečeme v troubě na 180 stupňů asi 40 minut. Pohanku vaříme ve vroucí osolené vodě s olejem asi 10 minut do změknutí dle návodu. Přecezenou pohanku podáváme k masu jako přílohu. Jídlo dozdobíme čerstvou zeleninou.

NĚCO NAVÍC: Pohanka je velmi zdravá obilnina, která se pro svůj silně termický efekt hodí hlavně v chladnějším období. Je také významným zdrojem rutinu, proto pokud trpíte na křečové žíly, je pro vás velmi prospěšná. Dalším jejím plusem je, že neobsahuje lepek, je tedy vhodná i pro lidi trpící jeho nesnášenlivostí. Můžete si ji připravit takto na slano, ale je dobrá i ve formě sladkých snídaňových kaší.

4 porce | doba přípravy 60 minut | 1993 kJ / 476 kcal

Další recepty

15 minut
Obědy
Kuřecí kapsa se špenátem, batáty a salát
2
porce
obtížnost
1635 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Obědy
Večeře
Zeleninové chilli con carne
1
porce
obtížnost
1949 kJ / porce

Vaše proměny

Jana Jarošová

V obchodě už mi nic nesedělo a vše mi bylo malé

Marek Varkoček

Žádné hladovění, jenom změna stravovacích návyků a skladba jídla

Dagmar Pflegerová

Jak říkám známým a příbuzným: jím všechno, ale jinak poskládané, jiné velikosti porcí