cca 600 g kuřecích prsních řízků (4 ks)
200 g loupané pohanky
sušená rajčata (sklenička)
4 polévkové lžíce bazalkového pesta (nebo z jiné bylinky)
4 plátky sušené šunky (například Schwarzwaldské)
hrst čerstvé rukoly
lžíce řepkového nebo jiného rostlinného oleje
sůl, pepř
párátka
Prsní řízky si podélně nakrojíme, až nám vzniknou větší plátky ve tvaru srdíček. Z jedné strany plátky tence potřeme bazalkovým pestem, lehce posolíme a popepříme, na každý plátek dle velikosti poklademe doprostřed 2-3 ks sušených rajčátek, pár snítek rukoly a zarolujeme. Aby prsíčka držela lépe tvar, je lepší je propíchnout na obou krajích párátkem. Takto zabalené rolky ještě pomažeme zbylým pestem a obalíme plátkem sušené šunky. Rolky poklademe vedle sebe do menší zapékací misky a pečeme v troubě na 180 stupňů asi 40 minut. Pohanku vaříme ve vroucí osolené vodě s olejem asi 10 minut do změknutí dle návodu. Přecezenou pohanku podáváme k masu jako přílohu. Jídlo dozdobíme čerstvou zeleninou.
NĚCO NAVÍC: Pohanka je velmi zdravá obilnina, která se pro svůj silně termický efekt hodí hlavně v chladnějším období. Je také významným zdrojem rutinu, proto pokud trpíte na křečové žíly, je pro vás velmi prospěšná. Dalším jejím plusem je, že neobsahuje lepek, je tedy vhodná i pro lidi trpící jeho nesnášenlivostí. Můžete si ji připravit takto na slano, ale je dobrá i ve formě sladkých snídaňových kaší.
4 porce | doba přípravy 60 minut | 1993 kJ / 476 kcal