1 velký lilek
500 g rajčat
2 ks mozzarelly light
20 lístků bazalky
4 stroužky česneku
1 malá cibule
1 lžíce javorového sirupu
1 lžíce olivového oleje
Lilek nakrájíme na kolečka a rozprostřeme na větší prkénko. Každý kus dostatečně posolíme a necháme "vypotit" aby se lilek zbavil přebytečné hořkosti. Asi po 20 minutách setřeme tekutinu i sůl papírovou utěrkou. Připravíme si omáčku z rajčat. Rajčata spaříme horkou vodou a oloupeme z nich slupku. Nakrájíme je na malé kousky. Na pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm najemno pokrájenou cibuli a česnek. Přidáme rajčata, osolíme, opepříme a osladíme sirupem, dle chuti. Dusíme pod pokličkou, dokud se z rajčat neodpaří přebytečná tekutina. Do vymazaného pekáčku klademe střídavě plátky lilku a plátky mozzarelly. Vždy potřeme každou vrstvu omáčkou a položíme na ni lístek bazalky. Poslední vrstva by měla končit sýrem. Na závěr vlijeme do pekáčku zbylou omáčku a dáme do trouby zapéct cca na 30 - 35 minut. Každou porci lasagní před podáváním přelijeme omáčkou.
Něco navíc: Pokud máte rádi maso, můžete si kousky libového masa do receptu přidat.
Lilek: Je velmi důležitý nejen při detoxikaci organismu, dokonce i snižuje cholesterol, podporuje funkci jater a pomáhá proti kožním onemocněním. Lilek obsahuje velké množství vlákniny. Z 90 % ho tvoří voda. Pomůže vám tedy ke krásné a svěží pleti.
2 porce | doba přípravy 45 minut | 1654 kJ / 395 kcal