Linecké cukroví

Linecké cukroví patří k vánočním standardům, tak neváhejte a upečte si ho. Ta zdravější varianta vám totiž bude chutnat stejně. Dejte si pár kousků cukroví ke snídani nebo svačině a nikoliv jen tak mezi jídly.

Suroviny

200 g celozrnné špaldové mouky
100 g másla
50 g medu
1 žloutek
strouhaná kůra z půlky citrónu
kvalitní džem na slepení (rybíz, višně)

40
porcí
obtížnost
77 kJ / porce

Postup

Máslo, žloutek, citrónovou kůru a rozpuštěný med utřeme do pěny a poté přidáme mouku. Vypracujeme vláčné těsto a necháme nejlépe přes noc odpočinout v lednici.

Po vytažení z lednice necháme těsto chvíli povolit, vyválíme na cca 3 mm vysoký plát a formičkami na linecké cukroví vykrajujeme kolečka, srdíčka, hvězdičky apod. vždy v sudém počtu.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 10 minut. Upečené a vychladlé tvary slepujeme džemem.

Linecké cukroví uschováme v chladu alespoň týden, aby se rozleželo.

TIP: Mouku můžeme vyměnit za kokosovou, pohankovou či jinou bezlepkovou variantu.

TIP 2: Vyzkoušejte také Linecké cukroví z kaštanové mouky.

40 porcí | doba přípravy 60 minut | 77 kJ / 18 kcal

Pečené

Tuky
1,0 g
Sacharidy
4,0 g
Bílkoviny
0,0 g
Vláknina
0,0 g

Další recepty

15 minut
Dezerty
Osvěžující cheesecake
8
porcí
obtížnost
1254 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Dezerty
Celozrnné palačinky s banánem a datlovým sirupem
6
porcí
obtížnost
736 kJ / porce

Vaše proměny

Petra Panská

Manžel a kolegové v práci mi říkali, že je to už vidět, jak jsem zhubla, a že mi to sluší

Petr Polák

Jedl jsem nepravidelně, většinou jsem byl celý den v práci bez jídla a večer si dopřával „hody“

Petra Wojnarová

Největší radost mám z toho, že jsem se pro svého manžela stala znovu atraktivní, a i když mě nikdy v hubnutí nepodpořil, teď jen chodí a chlubí se, co jsem dokázala