RYBA:
4 filety pstruha lososovitého
sůl
pepř
2 lžíce másla
rozmarýn
PYRÉ:
500 g celeru
nové koření
sůl
2 PL másla
Celer očistíme a nakrájíme na středně velké kostky. V hlubším kastrolu jej orestujeme na rozehřátém másle. Zalijeme vodou, tak aby kostky byly lehce pod vodou a přidáme pár kuliček nového koření. Vaříme pod pokličkou, dokud celer nezměkne. Vyndáme kuličky a celer rozmixujeme tyčovým mixérem. Rozpálíme máslo na pánvi a přidáme nasekaný rozmarýn. Na pánev položíme pstruha kůží dolů. Zhruba po třech minutách, až půjde kůže snadno odlepit, rybu otočíme a ještě chvíli opékáme. Hotového pstruha osolíme, opepříme, přelijeme rozpuštěným máslem a servírujeme s celerovým pyré.
*Lososovitý pstruh – druh pstruha. Pstruh se vyskytuje v celé Evropě a čtyři druhy pstruha žijí i v Čechách. Pstruh lososovitý žije výhradně v mořích. Většina těchto ryb na našem trhu pochází ze Skandinávie.
Rybí maso je snadno stravitelné a obsahuje kvalitní bílkoviny, proto se vždy hodí jako lehká večeře při redukční dietě i při racionálním jídelníčku.
4 porce | doba přípravy 30 minut | 941 kJ / 225 kcal